Mladićeva odbrana traži odgađanje izricanja presude

mladic
Podijelite vijest

Odbrana generala Ratka Mladića zatražila je odgađanje izricanja presude do trenutka kada bi oba branioca mogla da budu lično prisutna u sudnici, zajedno sa svojim klijentom.

– Pod ovim nepredviđenim, nesrećnim i ekstremnim okolnostima, odbrana Ratka Mladića s poštovanjem zahtijeva od Žalbenog vijeća da stopira ročište izricanja presude i da isto odgodi do trenutka kada bi oba branioca mogla lično prisustvovati sudu sa klijentom – navodi se u zahtjevu koji je potpisao branilac Branko Lukić.

Protivi se video linku

Mehanizam za krivične sudove u Hagu saopćio je ranije da je izricanje pravosnažne presude zakazano za 8. juni.

Strane u sporu morale su do danas da obavijeste Mehanizam o tome da li će se neko od branilaca ili sam Mladić opredijeliti da učestvuju na ročištu putem video konferencije.

– Ratko Mladić je odmah nakon određivanja datuma izricanja presude rekao da se protivi svakoj vrsti video linka i insistira da bude prisutan lično u sudnici u pratnji oba svoja branioca Branka Lukića i Dragana Ivetića – navodi se u zahtjevu.

Nedostupnost Ivetića

Odbrana podsjeća i ponavlja ono što je navedeno u prijavi od 24. maja 2021. godine u kojoj obavještava Žalbeno veće i Sekretarijat o nedostupnosti Dragana Ivetića, koji nažalost neće moći da učestvuje na zakazanom izricanju presude, zbog hitne hospitalizacije i kontinuiranog liječenja, čime se sprečava njegovo učešće u bilo kom obliku.

– Pored toga, mentalna sposobnost gospodina Mladića da smisleno učestvuje u postupku i dalje ostaje neprovjerena i potencijalno je utvrđeno da negativno utiče na integritet postupka – navodi se u zahtjevu.Pro    


Podijelite vijest