Portal 072info

Mladiću iz sela poklonila ogromno imanje: Prvo ću se oženiti

Na veselju koje je organizovala porodica Radojice Popovića iz Prosjeka kod Prnjavora okupilo se cijelo selo kako bi zahvalili Živki Tešanović iz obližnjih Drugovića u laktaškoj opštini, koja je Radojicinom sinu Miroslavu (25) poklonila veliko i vrijedno imanje.

Ovaj gest mnogi su doživjeli kao veoma human i vrijedan svake pažnje. Živka Tešanović je penziju zaradila u Švajcarskoj, boraveći u toj zemlji više od četiri decenije. Njena kuća u Prosjeku, koju je izgradila sa pokojnim suprugom Pericom, prazna je 43 godine.

U dogovoru sa sinovima riješila je, kaže, da je pokloni kako bi usrećila nekoga iz svoga sela. Dosta mi je, ističe, tuge i čamotinje, želim da ovo imanje konačno oživi, da se nešto tu dešava, da mladi rade, stvaraju porodice, da se čuju djeca…

– Dugo sam razmišljala kome da poklonim imanje. To nije jednostavno, ali je sada i moje srce puno – ispričala je Živka.

Ona posjeduje još jednu kuću na roditeljskom imanju u Drugovićima, gdje živi sa svojim životnim saputnikom Grujom Metlarom, austrijskim penzionerom porijeklom iz Kola na Manjači.

– Pronašli smo uzornog mladića iz Prosjeka, iz skromne i vrijedne porodice koja nije u srodstvu ni sa mojom rodbinom niti pokojnog muža. Poznavali su se naši stari, poštovali, uvažavali – priča Živka.

Ova žena je materijalno situirana, istinski opredjeljena da pomogne i drugima. Ona priželjkuje da se Miroslav što prije oženi, da tu stvori porodicu, da radi i bude uzoran u novoj sredini.

– Vrijednost imanja je velika. Kuća veličine 12 sa 13 metara u koju je uloženo 200.000 KM je funkcionalna i potpuno uređena, namještena sa pet soba, pomoćnim objektima, garažom, okućnicom od 70 dunuma, ima asfalt – priča Živka ističući da za ovaj gest ima apsolutnu podršku dvojice sinova.

– Moji sinovi Branislav i Zoran koji su oženjeni, imaju djecu, kuće i stanove u Švajcarskoj i u Banjaluci predložili su da imanje u Prtosjeku poklonimo. Rekli su, mama daj to nekome ko će biti srećan i tu graditi svoju budućnost, vatru ložiti, imati djecu – istakla je Živka.

Ova humana žena smatra da imovina nikome nije od viška kao ni njoj, ali smatra da ne treba sve ljubomorno držati za sebe nego pomoći i drugima. Živka kaže da je u Švajcarsku otišla 1970. godine, a pokojni suprug godinu prije, u tuđini vrijedno radili i sticali.

Radojica Popović, Miroslavov otac kaže da je impresioniran zbog Živkinog poklona o čemu pričaju cijelo selo i svi njegovi rođaci.

– Imam tri sina, Darka, Dejana i Miroslava. Svi smo se okupili kod ove kuće koja je nama otvorila vidike, učvrstila veru u ljude, naglasila vrijednosti dobrih komšija i komšiluka. Hvala Živki do neba, ona je zaradila novac, mučila se u svijetu i to poklonila mome sinu. To će pamtiti naši potomci – rekao je Radojica.

Njegov sin Miroslav, kojeg poznaju po nadimku Ćiro, pozdravljajući brojne goste naveo je za Živku da je ona njegova druga majka.

– Prvo ću se oženiti, to sam Živki i Gruji obećao. Mnogi ne mogu vjerovati da mi je ona toliko pomogla u životu, to je teško shvatiti i pronaći bilo gdje u svijetu – rekao je Miroslav.

Stigla brojna rodbina

Ruža Popović, Miroslavova majka grleći Živku i dižući zdravicu za sreću i zdravlje, najbraja brojnu rodbinu koja je stigla sa svih strana, Milkica, Slavica, Zdravko, Milan, Luka, Igor, Karolina… iz Slovenije, Hrvatske, Srbije. O ovome se, kaže ona, priča i pričaće se jer to vrijedi i zaslužuje beskrajnu zahvalnost.

blic.rs

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box