Mladima sve više prijeti ova vrsta raka

dim-cigareteStopa raka usne šupljine i grla naglo je porasla među mladim odraslim ljudima u posljednjih 35 godina, pokazuje nova studija koja ukazuje da je jedan od glavnih razloga širenje HPV-a.

Rak usne šupljine i grla uključuje i pojavu raka na korijenu jezika, grlu, mekom nepcu i krajnicima.

Naučnici su ustanovili da se stopa ovih tumora povećala za 60 posto u periodu između 1973. i 2009. među osobama mlađima od 45 godina. Najveći porast zabilježen je kod mladih bijelaca, kod kojih je zabilježen porast od 113 posto, pojasnio je voditelj istraživanja dr Farzan Siddiqui, direktor Head & Neck Radiation Therapy Program na onkološkom odijelu u bolnici Henry Ford u Detroitu.

Nalazi su predstavljeni na konferenciji American Society for Radiation Oncology. Naišli su na 1.600 odraslih osoba mlađih od 45 godina (uglavnom između 36 i 44 godine) kojima je između 1973. i 2009. dijagnostifikovan invazivni orofaringealni rak skvamoznih stanica. Čak 73 posto oboljelih su bili bijelci.

Stopa preživljavanja tokom pet godina iznosila je 54 posto.

‘Porast incidencija orofaringealnog raka u velikoj se mjeri pripisuje seksualnoj revoluciji 1960-ih i 1970-ih, što je dovelo do povećanog prenosa HPV-a visokog rizika’, rekao je dr. Siddiqui.

HPV je poznati faktor rizika za rak usne šupljine i grla, ali iz Klinike Mayo ističu da su tu i drugi faktori rizika, poput duvana i alkohola.

Humani papilloma virus (HPV) prenosi se seksualnim putem i može uzrokovati genitalne bradavice ili proći bez vidljivih simptoma. Kod većine seksualno aktivnih osoba infekcija će proći sama od sebe za godinu ili dvije, a osoba neće biti ni svjesna da je zaražena. No, ako se ne liječi, kod nekih osoba HPV može izazvati rak vrata maternice, anusa, penisa i vagine, ali i rak glave i vrata.

Nezavisne

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica