belma
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Sport
Kurbani 2021

Belmi Konaković, 15-godišnjoj fudbalerki porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ispunio se san.

Nakon sjajnih partija u TSV Schwabenu zapazio je slavni Bayern Minhen, pa će karijeru nastaviti u njihovoj U-17 ekipi.

O kvalitetima mlade fudbalerke koja igra na poziciji ofanzivnog veznog najbolje govori činjenica da je zapazio bivši fudbaler brojnih Bundesligaša, Halil Altintop.

Danas je Altintop trener u omladinskom pogonu Bayerna, a o Belmi je imao samo riječi hvale, te je na njegov nagovor minhenski gigant i angažirao.

Belma potiče iz prave fudbalske porodice. Njen otac i dva brata igrali su fudbal, a jedan od njih, Safet, povezivao se prije nekoliko godina i sa reprezentacijom BiH.

Za budućnost ima ambiciozne planove.

“Želim se dokazati dobrim partijama, a imam ambiciju i da igram za reprezentaciju”, kazala je mlada fudbalerka, koja je u prošlosti igrala u kombinovanim timovima sa muškarcima, dok će u Bayernu igrati u ženskoj ekipi.

Belma se već priključila Bayernovoj ekipi na pripremama, ali budući da je iza nje povreda ligamenata, u klubu nisu htjeli riskirati pa je zasad na kontrolisanom režimu treninga, te će početi raditi punim intenzitetom za dvije do tri sedmice.

Trener ekipe koja ima šampionske ambicije ne krije oduševljenje Belminim talentom o čemu najbolje govori činjenica da su joj ponudili dres s brojem 10 u kojem će nastupati ove sezone, a, prema riječima njenog oca Dine, svi jedva čekaju da je vide na terenu.

Prvenstvo počinje za mjesec dana, 9. avgusta, i nadaju se da bi talentirana fudbalerka već tada mogla biti u sastavu bavarskog giganta.

Belma sa Hasanom Salihamidžićem

“U Bayernu su je svi dobro primili, već se uklopila u ekipu. Nažalost, zbog povrede koja je iza nje, još uvijek ne trenira punom parom, ali klupski doktor dao nam je optimističnu prognozu da bi trebala početi igrati za dvije do tri sedmice”, kazao nam je Belmin otac Dino.

Belmu iz bosanskohercegovačkog Nogometnog saveza još uvijek niko nije kontaktirao povodom eventualnog nastupa u reprezentativnom dresu, ali sigurno je da njene igre u najvećem njemačkom klubu u budućnosti neće proći nezapaženo.

“Još uvijek nismo kontaktirani, ne znam da li oni imaju skaute ovdje za ovaj uzrast, ali iako je Belma rođena u Njemačkoj, nema dileme da u njoj kuca bosansko srce”, kazao je za Fokus Belmin otac.