Mladu YouTube zvijezdu ubio otac jer nije htjela da živi s njim

Mladu YouTube zvijezdu ubio otac jer nije htjela da živi s njim

Mladu Jutjub zvijezdu Tibu al-Ali ubio je otac u Iraku, a ovaj zločin doveo je do velikog gnjeva javnosti.

Tibu je otac ubio 31. januara u južnoj provinciji Divanija, objavio je na Twitteru portparol ministarstva unutrašnjih poslova Sad Man, prenosi nova.rs.

Policija je pokušala da posreduje između Tibe, koja je živjela u Turskoj i bila je u posjeti Iraku, i njenih rođaka da „na miran način riješe porodični spor“, rekao je Man.

Neprovjereni snimci razgovora između Tibe i njenog oca ukazuju na to da je on bio nezadovoljan njenom odlukom da živi sama u Turskoj.

Ćerku je brutalno ubio kada se vratila kući za praznike. Tiba je, inače, snimala klipove za svoj YouTube kanal, na kojima se često pojavljivao njen vjerenik.

Tiba je, prema riječima daljih rođaka, sa porodicom otputovala u Tursku 2017. godine, ali je odbila da se sa njima vrati u Irak.

Njena smrt izazvala je uzbunu među Iračanima na društvenim mrežama, koji su pozvali na proteste u Bagdadu kako bi tražili pravdu zbog ubistva.

„Žene u našim društvima su taoci zaostalih običaja zbog odsustva pravnih sredstava odvraćanja i vladinih mjera — koje trenutno nisu srazmjerne veličini zločina nasilja u porodici“, napisao je političar Ala Talabani na Twitteru, prenosi Tajms of Izrael.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE