Portal 072info

Mlijeko koje pijete nije u skladu sa standardima EU

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Postoji nesporazum da Evropska unija pokušava napraviti vještačke prepreke u trgovi, razmjeni sa BiH, što je nonsens, kazao je u jučerašnjem razgovoru s novinarima Renco Davidi (Renzo Daviddi), otpravnik poslova Delegacije EU u BiH.

Govoreći o „Izazovima u izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH u EU“, Davidi je naglasio da je EU vrlo zainteresirana za trgovinu sa BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Morate uvesti mjere, ispoštovati standarde EU i time omogućiti izvoz u EU. Ne trošite energiju na traženje prečaca. Ova zemlja imala je dosta vremena da se prilagodi evropskim standardima. Mlijeko nije jedini problem. U proteklih 14 godina nije prilagodila institucije i politike – rekao je Davidi.

Dodao je da postoji cijeli niz strogih zahtjeva koje primjenjuje EU, što svaka zemlja mora ispuniti da bi izvozila u zemlje Evropske unije. Naglasio je da je sve to radi zaštite zdravlja potrošača.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Recimo, ako se u hranjenju životinja koriste antibiotici, mora postojati lanac praćenja. Također, treba zadovoljiti i drugi set higijenskih propisa za izvoz. Domaće mlijeko koje pijete u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru nije u skladu sa standardima ni za izvoz u Srbiju, a pogotovo u EU – kazao je Davidi.

Podsjetio je da BiH u EU trenutno može izvoziti ribu, med, šećer, a da bi se uskoro mogao očekivati i izvoz krompira. Inače, EU je u posljednjih deset godina investirala oko 19 miliona eura kao pomoć bh. vlastima da ispune uvjete za izvoz u EU.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME