Mlijeko u BiH, uprkos najavama, još uvijek ne poskupljuje

mlijeko meso mjere 98 696x523 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Proizvođači iz obaju entiteta su početkom prošle sedmice uputili dopis svim prerađivačima u BiH u kojem su naveli kako je od 1. aprila minimalna cijena mlijeka standardne kvalitete 0,95 KM po litri.

Zaprijetili su i obustavom isporuke mlijeka te gašenjem proizvodnje ako njihovi zahtjevi ne budu poštovani.

Međutim, to se u petak nije dogodilo, a predsjednik Udruge proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda u RS-u Čedomir Borojević rekao je za Glas Srpske da nije lako prestati s isporukom, ali da farmeri ne odustaju od svojih zahtjeva.

  • Situacija se mijenja na dnevnoj razini i vidjet ćemo hoće li se nešto promijeniti za desetak dana. Na mojoj farmi dnevno se proizvodi 4200 litara i zamislite, kada bih ja to sve morao baciti, koliki bi to bio gubitak. U pitanju je i sudbina 30 zaposlenih, od čega je 15 samo na farmi – rekao je Borojević. Dodao je kako je cijena mlijeka u ovom trenutku jako niska.
  • Na moju godišnju proizvodnju od 1,300.000 litara isporučenog mlijeka za ovih nekoliko godina na gubitku sam i više od milijun KM – rekao je. Vlasnik bilećke mljekare Pađeni Nenad Vukoje kaže kako još nisu “pali” nikakvi dogovori, ali ako sve mljekare prihvate ponuđenu cijenu, uklopit će se i oni.
  • Ne možemo mi ići iznad ili ispod ostalih. Ali odmah sada je nemoguće stvoriti proračun koji nema niko od nas. Ne možemo u trgovinama preko noći podići cijene jer postoje neke klauzule u ugovoru koji kažu da se promjena cijena mora najaviti mjesec dana unaprijed. Vidjet ćemo što će biti – rekao je Vukoje.