MMF pregovara i na entitetskom nivou: Bez reformi nema ni para

e 7
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH, kako saznaje „Avaz“, započeli su pregovore s predstavnicima bh. entiteta o provođenju reformi potrebnih za unapređenje ekonomije naše zemlje.

Odbijaju uvjet

U proteklom periodu MMF je održao sastanke s predstavnicima državnog nivoa, a pregovori su sada vođeni i s predstavnicima entitetskih vlasti jer je na njima u velikoj mjeri odgovornost da otkoče proces dogovaranja novog aranžmana s MMF-om.

Kako je za “Avaz” ranije potvrđeno, u toku je akcija lobiranja kad je u pitanju Republika Srpska, a od koje je traženo da pristane na ispunjavanje uvjeta iz trećeg energetskog paketa Evropske energetske zajednice (EZ), a konkretno da se napokon u proceduru uputi jedinstveni državni zakon o plinu i električnoj energiji.

Kako saznajemo, čak se i Ured visokog predstavnika u BiH uključio u ovo pitanje i pokušao izlobirati pristanak predstavnika vlasti u RS. Međutim, osnovni kamen spoticanja na putu prema novom aranžmanu s MMF-om i dalje je pristanak RS na formiranje jedinstvenog registra računa fizičkih lica u BiH, koji bi se nalazio u nadležnosti Centralne banke BiH, a prema uzoru na Registar računa pravnih lica.

Ali RS i dalje odbija ovaj uvjet insistirajući na tome da se radi o prijenosu nadležnosti s entitetskog na državni nivo.

Endru Džuel (Andrew Jewell), rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, kazao je za “Avaz” da su pravi pregovori o novom aranžmanu s BiH obustavljeni u decembru prošle godine.

Prošle sedmice predstavnici MMF-a su se sastali sa zvaničnicima BiH u kontekstu proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke. Razgovarali smo o epidemiološkoj situaciji, utjecaju pandemije na ekonomiju i izgledima za ponovni početak pregovora – otkrio je Džuel.

Novi sastanci

Dodao je da se u narednom periodu planiraju sastati i s članovima Fiskalnog vijeća.

– Sagledat ćemo napredak koji su bh. vlasti ostvarile u pogledu provođenja reformi koje je preporučilo osoblje MMF-a – pojasnio je Džuel.

Na naše pitanje o reformama na kojima će insistirati MMF, a kako bi se zaključio novi aranžman, Džuel odgovara da je još rano komentirati konkretne uvjete.

– Još nismo počeli zvanične pregovore. Ipak, mislim da je sigurno da će novi aranžman podrazumijevati reforme koje imaju za cilj izgradnju otpornije i inkluzivnije ekonomije u svijetu nakon pandemije – kazao je Džuel.

Spor ekonomski oporavak

– Ekonomski oporavak u BiH i dalje ostaje krhak s obzirom na epidemiološku situaciju i slab proces imunizacije. Ranije smo projicirali da će ekonomija u 2021. rasti 3,5 posto, međutim, možda ćemo morati revidirati naše projekcije ukoliko vakcine ne budu dostupnije. U sadašnjem okruženju dobro bi bilo da vlasti osiguraju kontinuiranu fiskalnu podršku preduzećima i domaćinstvima koja su pogođena negativnim posljedicama pandemije – istakao je Džuel.