Portal 072info

MMF: Svjetskoj ekonomiji će biti potrebno duže vremena da se oporavi

Screenshot 9 134
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Međunarodni monetarni fond (MMF) je objavio da je pandemija koronavirusa izazvala mnogo veću recesiju i da se ekonomija sporije oporavlja u odnosu na ranije procijene. Ova finansijska institucija je istakla da će se globalni BDP smanjiti za 4,9 posto. U aprilu ove godine pretpostavka je bila da će BDP biti manji za tri posto. Ovo je najveći pad svjetske ekonomije još od Velike depresije iz 1930. godine, podsjeća CNN. MMF je upozorio da je pandemija izazvala “neviđeni pad aktivnosti na globalnoj razini”. Ukazali su da je tržište rada primilo “katastrofalan udar” jer je su kompanije smanjile ulaganja, a smanjila se i potrošnja.

“Pandemija COVID-19 je izazvala više negativnog utjecaja nego što se to prvobitno mislilo i za ekonomski oporavak će trebati mnogo više vremena”, naglasili su iz MMF-a.

Svjetska banka i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj imaju pesimističnije prognoze. Prema ovim organizacijama, BDP će biti manji za 5,2 odnosno šest posto, te da će oporavak početi tek sljedeće godine.

MMF je naglasio da se prilikom njihovih prognoza mora u obzir uzeti “veća neizvjesnost”. Podsjetili su da postoje stvari koje mogu utjecati na ekonomiju, a koje isključivo zavise od ponašanja čovjeka, kao što je fizičko distanciranje i sigurnost na radnom mjestu. Naveli su da se svaki dio svijeta suočava s recesijom, ali da se svaki od njih mora posmatrati i analizirati posebno.

Klix

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6