Portal 072info

MMF zakazao termin za odobravanje kredita Bosni i Hercegovini

Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda zakazao je sjednicu na kojoj će razmatrati novi, povoljniji kreditni aranžman za Bosnu i Hercegovinu težak milijardu i 75 miliona maraka, saznaje “Dnevni avaz”.

Kao što se i očekivalo, odluka o kreditu bit će donesena 7. septembra, a riječ je o, kako se navodi, produženom aranžmanu iz posebnog fonda. Kao što je poznato, novi zajam dizajniran je tako da previše ne optereti budžete u budućnosti. Radi se o kreditu s kamatom od 1,05 posto i grejs periodom od četiri godine, dok je otplatni period šest godina. Zauzvrat, bh. vlasti obećale su MMF-u set opsežnih reformi u čijem su žarištu one strukturalne prirode koje bi trebale omogućiti snažniji zamah privatnom sektoru.

 

S druge strane, izvori “Dnevnog avaza” ističu da je, uprkos činjenici da su uvjeti ispunjeni, bilo razgovora u okviru međunarodne zajednice da se odobravanje aranžmana odgodi zbog krize izazvane zakazivanjem referenduma u manjem bh. entitetu.

Ranije su strani faktori odlučili da djeluju koordinirano te da ni MMF ni druge finansijske institucije neće davati novac ako ne bude generalnog provođenja reformi. Pojedine zemlje, nezvanično, tražile su da se odgodi isplata kako se novcem MMF-a ne bi finansirao antidejtonski referendum, ali takav stav za sada nije prevladao, piše “Avaz”.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box