Mnogi se odlučuju na ovaj posao da bi preživjeli: Život uličnih prodavača, teška kora hljeba

Podijelite vijest

Veliki broj prodavača prisutan je na ulicama kako Sarajeva tako i ostalih bh. gradova. Ponuda je raznovrsna, izloženi su različiti prehrambeni proizvodi, odjevni predmeti, nakit, ali i ručni radovi.

Ponuda varira zavisno od količine artikala koju prodavači uspiju izložiti. Zakon nije na njihovoj strani, a teška je to kora hljeba na koju su osuđeni. Bez obzira na to grije li sunce, pada li kiša, jesu li minusi napolju, oni moraju izaći na ulicu i pokušati nešto prodati kako bi preživjeli.

Mala zarada

– Prodajem svijeće, pape, čarape, cvijeće i privjeske. Nisam zadovoljna prodajom, cijene nisu više, čak su i snižene. Izbjeglica sam i podstanar, pokušavam nešto prodati, da zaradim koliko-toliko – kazala je jedna od prodavačica, koja kao i većina drugih ne želi stati pred objektiv kamere.

ČITAJ JOŠ:  Peletari: Proizvedemo 50, a prodamo jednu tonu peleta

Štandove obično postavljaju u sporedne ulice krijući se od inspekcije. Veliki broj prodavača, i nakon upozorenja da izmjeste svoje štandove, odlučuju se na neposlušnost.

– Policija nas je prije nekoliko trenutaka upozoravala. Ipak, odlučili smo ostati pod svaku cijenu, jer drugog izbora nemamo – istakao je jedan od prodavača u Sarajevu.

Teški uvjeti

Uprkos tome što je kiša padala u trenutku dok smo razgovarali, prodavači su ostali na ulici, ne odustajući od jedinog načina zarade. Neki od njih su starije dobi, bolesni i sami, ali ipak tragaju za izvorima prihoda.

ČITAJ JOŠ:  Velika potraga za radnicima u BiH: Sve je više deficitarnih zanimanja

– Kiša je, ali to što ćemo pokisnuti je najmanji problem. Moj muž i sin umrli su od korone, pa sam primorana da sama izađem na ulicu kako bih osigurala sebi obrok. Trudim se ponuditi ono što imam, ali problem nije samo slaba prodaja već i policija koja nas sprečava da radimo, ali, razumijem, to je ipak njihov posao – kazala nam je prodavačica.

  • Mnogima je ulična prodaja jedini izvor prihoda Foto: S. Padalović
ČITAJ JOŠ:  Slučaj koji je potresao region: U Hrvatskoj rekli da je umro prirodnom smrću, u BiH da je ubijen

Cijene kod uličnih prodavača su dosta niže u odnosu na one u supermarketima ili pijacama. Ponuda je skromna, ali broj štandova je poprilično velik. Kupovinom proizvoda na ulici građani, osim što mogu uštedjeti novac, također mogu pomoći onima kojima je to jedini izvor prihoda.

Veliki iznosi

– Zašto nas inspekcija upozorava, nas koji smo došli da zaradimo dvije ili tri marke. Bolje bi bilo da se bave onima koji kradu velike iznose – naveo je jedan od prodavača u blizini jedne sarajevske pijace.

Avaz