Mnogima nije do slavlja: Doček Nove godine uglavnom kod kuće

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

U moru svakodnevnih poskupljenja, čini se da za građane Sarajeva ni dolazak praznika ne stvara nikakav poseban osjećaj. 

Bend „Dubioza kolektiv“ uvest će Sarajlije i goste u Novu godinu, a ekipa „Avaza“ razgovarala je s građanima o planovima za doček 2023. 

Većina Sarajlija nije raspoložena za drugačije slavlje osim kućne varijante, a, osim toga, ne nadaju se da će naredna godina biti bolja u odnosu na prethodne.

Najjeftinija opcija

Sarajke Sara Sejdić i Elma Taletović za „Avaz“ su kazale da je najsigurnija i najjeftinija opcija za doček Nove godine kod kuće, s porodicom i prijateljima.

– Zbog sigurnosti, hladnoće, ali i visokih cijena Novu godinu ću slaviti kod kuće. Ne volim zimu, ali uz dobro pripremljenu hranu i piće, kućna proslava može biti jednaka onoj na javnom dočeku – istakla je Sejdić.

I Taletović je rekla da najviše preferira kućnu varijantu.

– To mi je opuštenija, mirnija i jeftinija opcija. U gradu više nije ni sigurno slaviti Novu godinu kao nekada, zbog toga je najbolja opcija u kući, s društvom ili porodicom – kazala je Taletović.

Finansijska situacija mnoge Sarajlije natjerala je da ne razmišljaju ni o kakvim dočecima, putovanjima, prazničnim euforijama…

– Novu godinu čekat ću u krugu porodice. Građanima finansijska situacija ne dozvoljava ništa drugo. Supruga i ja rado pozovemo prijatelje na kućnu zabavu, a i zbog djece je to najbolja opcija – poručio je Faruk Hadžibegić.

Topliji krajevi

Merim Cerić Novu godinu slavit će u svom domu, i to s unucima, za koje je pripremio iznenađenja.

– Slavit ću u toplom domu, porodična idila. Stariji sam, a i doći će mi moji mezimci, moja unučad, za koje pripremam paketiće koji će biti ispod jelke, a tu su i raznorazna jela, zagarantirana fešta – kazao je Cerić.

Ima i građana koji će Novu godinu dočekati sami.

– Uvijek u posljednji čas odlučujem gdje ću za Novu godinu. Mislim da ću ovaj put sam slaviti, osim ako mi u posjetu ne dođe rodbina – naveo je Rijad Žilić.

Iako je većina građana kazala da će ostati u kući u noći s 31. decembra na 1. januar, Snježana Kisić ima drugačije planove.

– Na planinu ili na koncert „Dubioze“ neću sigurno, sa suprugom ću ovaj put ići na more jer volimo toplije krajeve – kazala je Kisić.

Ljubitelji muzike i zabave novogodišnju noć dočekat će u ugostiteljskim objektima.

  • Kijević: S društvom je najbolje Foto: Avaz

– Novu godinu ću, najvjerovatnije, slaviti s društvom u nekom ugostiteljskom objektu, uz piće i mezu. Ljubitelj sam dobre zabave, tako da je to najbolja varijanta – rekao je Nedim Kijević.

Avaz