Mobitel vam je pao u vodu? Spasite ga u nekoliko koraka!

cover 758x426 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ako vam je mobitel ikad pao u vodu ili ste ga zalili nekom tekućinom, niste sami u tome.  Čak 25 posto korisnika pametnih telefona suočilo se s tim problemom, tvrdi Science Alert.

Srećom, to ne znači da ste ostali bez mobitela. Stručnjaci savjetuju da ga pokušate spasiti u nekoliko koraka.

1. Odmah isključite uređaj.

2. Ako je vaš mobitel vodootporan, a vi ste ga potopili ili zalili tekućinom koja nije voda, stručnjaci iz Applea i Samsunga preporučuju da ga isperete u čistoj vodi (ali ne direktno ispod slavine jer ga tako možete oštetiti).

3. Dobro obrišite mobitel papirnatim ručnicima ili mekanom krpom.

4. Lagano ga protresite da biste izbacili vodu iz otvora za punjač, no pripazite da ga ne tresete prejako jer tako možete utjerati tekućinu dublje u unutrašnjost mobitela.

5. Izvadite SIM karticu.

6. Upotrijebite komprimirani aerosol za ispuhivanje vode. Nemojte mobitel sušiti fenom jer toplina može oštetiti gumene dijelove, ali i ekran.

7. Osušite mobitel, osobito utore za priključke ispred ventilatora.

8. Mobitel spremite u hermetički zatvorenu posudu ispunjenu paketima silikagela (to su oni paketići koji dolaze s novim cipelama ili torbama) ili drugog sredstva za sušenje koje će pomoći upiti vlagu.

9. Ne punite mobitel dok niste sigurni da je potpuno suh jer punjenje uređaja u kojem još ima tekućine može prouzrokovati dodatnu štetu. Iz Applea savjetuju da pričekate bar pet sati nakon što vam se učini da je telefon suh.

Ako vam ovi koraci ne pomognu te vam se mobitel ne da uključiti, ne pokušavajte ga sami otvoriti, već se za pomoć obratite servisu.