Portal 072info

Mobiteli ne vole ljeto

Ljeto je, odmori, more, putovanja… Pročitajte kojih biste se savjeta trebali pridržavati kako vas telefon ne bi izdao tokom putovanja.

Ne na sunce

Unutrašnje komponente telefona, ali i displej i drugi dijelovi uređaja, ne vole sunce. Držite telefon u džepu, u torbi, na nekom mjestu gdje ga sunčevi zraci neće direktno pogoditi. Baterije su posebno osjetljive i zbog njih biste trebali biti najoprezniji. Nikada ne okrećite zadnji dio telefona direktno suncu. Ako baterija “naraste”, počne se grijati ili čak ispuštati neke zvukove – odmah je zamijenite!

Tokom dužeg rada telefona na direktnom suncu dolazi i do spontanog gašenja zbog pregrijavanja uređaja ili na novijim modelima do pojave upozorenja na displeju da je radna temperatura izuzetno visoka i da je potrebno isključiti neke od aplikacija ili komponenti.

Voda

Osim ukoliko nije naznačeno da je telefon vodootporan, ne prskajte ga, posebno ne hlordanom i morskom vodom, koja će nagristi dijelove ili oštetiti displej i kućište. Ako vam telefon upadne u vodu, odmah ga isključite i ne radite ovo nikako:
Ne protresajte telefon
Ne sušite ga fenom i
Ne uključujte ga.
Displej

Vodite računa o tome da ekran ne bude okrenut nagore, jer sunce može oštetiti displej. Ako nakon izlaganja suncu ekran potpuno potamni, isključite telefon, sačekajte da se ohladi i uključite ga ponovo.

Pijesak, prašina

Iako su kućišta telefona čvrsto spojena, pijesak, prašina i sitne čestice mogu ozbiljno pokvariti elektroniku. Nije loše nabaviti silikonsku futrolu ili foliju za ekran. Ako vam telefon ipak upadne u pijesak, očistite ga krpom ili usisivačem.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box