MOĆ KRASTAVCA: Šta sve možete s njim

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

n71048

Iako je raznovrsnost na meniju jedan od osnovnih uslova dobre ishrane, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi krastavac trebao da se nađe na vašem tanjiru svakog dana.

Iskoristite sezonu krastavca i uvrstite ovu čudesnu povrćku u svakodnevni meni. Iako se raznovrsnost na tanjiru smatra osnovom zdrave ishrane, ukoliko budete jeli krastavac svakog dana imaćete mnoge benefite po zdravlje, reči su nutricionista. Naime, niz je razloga zbog kojih su veće količine svežeg krastavca dobrodošle na stolu.

Kao prvo, sto grama krasavaca sadrži tek 14 kalorija s obzirom da čak 95 odsto mase otpada na vodu. Samim time krastavac ima blagi diuretički učinak, pojačava eliminaciju toksina i odličan je saveznik svake dijete.

Takođe, krastavac je odličan za osobe koje boluju od gihta jer podstiče izlučivanje mokraćne kiseline. Istovremeno pozitivno deluje i na oboljele od upalnog artritisa, kožnih bolesti,sezonskih alergija, kao i kod zatvora.

Krastavci su izuzetno bogati vitaminima i mineralima, pre svega vitaminom C i kalijumom. Prisustvo minerala silicijuma, koji je sastavni deo kolagena, utiče na poboljšanje tena i održavanje lepote i zdravlja kože. A ukoliko se pretera sa sunčanjem, krastavci su odlični zasmirivanje opekotina.

Izvor: Telegraf.rs