Portal 072info

Moćno voće: 6 razloga zašto treba jesti kupine

Screenshot 2 1020
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kupine su vrlo hranjive; bogate su vitaminima, mineralima i vlaknima. Imaju malo kalorija, ugljikohidrata i masti, što ih čini jednom od najboljih voćki za uravnoteženu ishranu.

Vlakna u kupinama pospješuju probavu

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Vlakna u kupinama mogu pospiješiti probavu i pomoći u održavanju redovne stolice. 100 g kupina osigurava 5.3 g vlakana. Vitamin A u kupinama pozitivno utiče na probavni trakt i pomaže u održavanju zdrave sluznice, kao što je sluznica u unutrašnjosti usne duplje. 100 g sirovih kupina osigurava 4% dnevnih potreba za vitaminom A.

Pomažu kod kardiovaskularnih bolesti

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Antocijanini iz kupina koji im daju ljubičastu boju, smanjuju upale i bore se protiv slobodnih radikala u tijelu koji uništavaju ćelije i dovode do bolesti srca. Vitamin C djeluje kao antioksidans, a 100g ovih ukusnih bobica sadrži 21 g vitamina C što je 35% dnevnih potreba.

Važne su za održavanje čvrstih kostiju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

Vitamini C i K te mineral mangan u kupinama imaju pozitivna djelovanja na kosti. 100g kupina sadrži 19.8 mcg vitamina K što je 25% preporučenih dnevnih potreba za muškarce i žene. Vitamin C pospješuje sintezu kolagena, proteina u koštanom tkivu. Mangan takođe podstiče proizvodnju kolagena i aktivira enzime koji su važni za razvoj kostiju.

Pomažu u borbi protiv raka

Kupine duguju svoju ljubičastu boju antocijaninu, koji može pomoći u borbi protiv raka kože. On djeluje kao antioksidans i ima sposobnost da uspori rast ćelija raka. Istraživanje je pokazalo da antocijanini pružaju prirodnu zaštitu od sunca i štite ćelije kože od oštećenja uzrokovanog izlaganju ultraljubičastim zracima. S obzirom da UV zrake imaju uticaj u razvoju raka kože, antocijanini pozitivno djeluju na njegovo sprječavanje.

Uništavaju oralne bakterije

Konzumiranje kupina može pomoći u uništavanju oralnih bakterija koje uzrokuju razne bolesti. One sadrže galne kiseline, rutin i elaginske kiseline, koje mogu imati antivirusna i antibakterijska svojstva. Istraživanja su pokazala da ekstrakt kupine ima sposobnost da ubije patogene koji uzrokuju bolesti. Zbog toga je odličan za sprječavanje infekcija.

Štite kožu od UV zraka

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kao i sve bobice, kupine su odličan izvor elaginske kiseline, antioksidansa koji je koristan u zaštiti kože od oštećenja od UV zraka. Istraživanja su pokazala da elaginska kiselina može ublažiti oštećenu kožu od sunca. Vitamin C pomaže u zacjeljivanju rana, a može čak i smanjiti pojavu bora, piše Glossy.

Podijelite članak
  • 2
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6