Modul mPrijava i eVakcina za punu informatizaciju procesa vakcinacije u ZDK-u

Screenshot 9 7

Menadžment Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona (ZZOZDK) održao je danas sastanak s direktorima i predstavnicima svih 19 zdravstvenih ustanova, na kojem su predstavnici firme „MedIT“, u okviru informacionog sistema AIS/BIS, prezentirali i novi modul za prijavu na vakcinisanje (mPrijava) i evidenciju vakcinisanja (eVakcina-imunološki karton).

Direktor ZZOZDK Omer Škaljo ističe kao će novi modul pomoći i omogućiti građanima tog kantona da se prijave pripadajućim zdravstvenim ustanovama za vakcinaciju putem mobilne aplikacije, pristupom internet linku ili da budu telefonom pozvani od strane svog porodičnog tima.

“Zdravstveni radnici će moći efikasnije utvrditi raspored te prioritete prilikom vakcinisanja, a time će se znatno izbjeći gužve i postići bolja te kvalitetnija usluga građanima”, napominje Škaljo.

Modul eVakcina (imunološki karton) omogućava osoblju unos svih bitnih podataka za proces imunizacije – datum vakcinisanja, tip vakcine i datum revakcinacije, a imunološki karton će automatski postati i sastavni dio eKartona svakog pacijenta.

Elektronski imunološki karton u budućnosti će, napominje Škaljo, biti korišten za sve vidove imunizacije.

Po završetku revakcinacije, građani će moći dobiti certifikat o uspješnom vakcinisanju, koji će im biti izdat putem našeg informacionog sistema. Osim efikasnije organizacije vakcinisanja, menadžmenti zdravstvenih ustanova će u svakom trenutku imati i tačne podatke o broju vakcinisanih građana te izvještaj o utrošku vakcina”, napominje Škaljo.

Modifikacija informacionog sistema, kaže Škaljo, urađena je zbog skorog početka masovne imunizacije protiv infekcije Covid-19, a troškove izrade modula te njegovog održavanja, u potpunosti plaća ZZOZDK.