Moglo bi opet zabijeliti: Meteorolog Krajinović otkrio dugoročnu prognozu

Screenshot 2 68 18
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bakir Krajinović, meterolog Federalnog hidrometerološkog zavoda, u emisiji Otvoreni studio na Hayat TV otkrio je kakve nas vremenske prilike očekuju u predstojećem periodu.

Kako kaže, stabilno i sunčano vrijeme nastavlja se i tokom idućih dana.

  • U narednim danima neće biti značajnijih promjena u odnosu na protekli period. Stabilno vrijeme uzrokovano prostranim anticiklonom nad jugoistokom Evrope dovest će do toga da imamo dosta sunca, ali i hladna jutra koja će se zadržati do sredine sedmice. Od srijede već slijede proljetne temperature do ugodnih 20 stepeni. Dakle, do kraja sedmice pravo proljetno vrijeme – kazao je Krajinović.

Krajinović ne isključuje mogućnost snježnih padavina, uprkos tome što je kalendarski došlo proljeće.

  • Kada su u pitanju snježne padavine, snijega u BiH zna biti čak i u maju, tako da ga sporadično možemo očekivati tokom aprila i maja. Trenutne vrijednosti temperatura zraka su u skladu sa višegodišnjim prosjekom i historijom klimatoloških mjerenja – poručuje Krajinović.

U povodu predstojećeg 23. marta – Svjetskog dana meteorologije, Krajinović kaže da će Federalni hidrometerološki zavod kao i svake godine simboličnim porukama obilježiti ovaj značajan datum.

  • Obilježavanje Svjetskog dana meteorologije će biti u znaku sistemu ranog upozorenja koja ukazuje na klimatske promjene i prirodne nepogode. Jedan od preventivnih alata kojim se koristimo jeste sistem ranog upozorenja, kako bismo građane upoznali sa aktivnostima iz proteklog perioda i ukazali na štetnost klimatskih promjena – zaključuje Krajinović.