Mogu li cigarete oslabiti učinak cjepiva protiv covida-19?

cigarete 4645 750x422 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Cjepivo protiv covida-19 ključni je alat u borbi protiv pandemije koronavirusa, a cijepljenje protiv covida-19 u tijeku je diljem svijeta.

No, postavlja se pitanje mogu li pušači nastaviti pušiti neposredno prije ili nakon cijepljenja i hoće li cigarete utjecati na učinkovitost cjepiva protiv covida-19. Evo što sve trebate znati o tome.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), pušači imaju veći rizik od zaraze koronavirusom pa bi se oni trebali cijepiti što prije kako bi se zaštitili. Osim toga, pušenje također smanjuje kapacitet pluća i povećava rizik od oboljenja od nekoliko drugih respiratornih bolesti. U mnogim izvješćima navodi se da su pušači u većem riziku od razvoja težeg oblika covida-19.

Dr.Vishakha Shavasani istaknula je da ljudi ne bi trebali pušiti nakon primanja prve doze cjepiva jer bi cigarete mogle umanjiti odgovor antitijela. Preporučila je pušačima da u tom razdoblju koriste nikotinski flaster te da izbjegavaju cigarete nakon cijepljenja.

Shivdasani je navela još nekoliko stvari kojih bi se cijepljenje osobe trebale pridržavati. Istaknula je da bi svaka osoba trebala spavati šest sati tijekom noći u tjednu prije nego što se cijepe. Preporučila je i probiotike, navodeći da se 70% imunoloških ćelija nalazi u probavi te da je stoga zdravlje crijeva bitno.

Shivdasani je istaknula da stres također može utjecati na imunološki odgovor, a osobama koje se trebaju cijepiti savjetovala je da, osim cigareta, izbjegavaju i alkohol barem tri dana prije i poslije cijepljenja, prenosi Times of India. Preporučila je i dodatni unos cinka koji pojačava imunološki odgovor, a naglasila je da svakako treba unositi više hrane koja je bogata proteinima.