d 5
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Izabranici Gareta Sautgejta (Garat Soutghate) do sada nisu primili nijedan gol na  Evropskom prvenstvu 2020 i bilo bi nerealno ne proglasiti apsolutnim favoritima protiv Danske u večerašnjem polufinalu Eura, bez obzira na sjajne partije koje pružaju izabranici Kasper Hjumlanda i koji su najprijatnije iznenađenje turnira.

– Nemamo tako bogatu historiju uspjeha kako volimo sebi predstavljati. Ovi igrači rade velike korake i stalno ruše prepreke. Rušili smo prepreke na ovom turniru, a imamo novu priliku to učiniti i protiv Danske. Nikada nismo bili u finalu Evropskog prvenstva, pa možemo biti prvi koji će to napraviti, zbog čega su svi uzbuđeni, izjavio je Sautgejt uoči dvoboja polufinala.

Engleska će na ovom susretu imati veliku pomoć svojih navijača za razliku od Danaca na čemu se mogu zahvaliti skandalozonoj odluci UEFA-e i vlade Velike Britanije, koji su korona protokolima, odabirom stadiona za završnicu Eura i drugim pravilima, čini se, učili sve da Englezi imaju maksimalne uslove za igru s obzirom na to da će se na Vembliju protiv Danske, te u eventualnom finalu protiv Italije nalaziti 80 posto i više domaćih navijača. Iz Italije, Španije, Njemačke, Danske i ostalih zemalja uputili su žestoke proteste na ovakav rasplet situacije.

Izabranici Kaspera Hjumlanda od Finaca poraženi na startu turnira sa 0:1, ali sad je jasno da je ono što se desilo Kristijanu Eriksenu (Christian) dalo krila za žestoku bitku dalje, što ih je dovelo do polufinala EP-a.

– Ne sviđa mi se mentalitet autsajdera… Mi svakako nismo favoriti, ali ne igramo fudbal kao autsajderi, koji se samo brane i nadaju se. Mi želimo preuzeti kontrolu i nadigravati se. Želimo stvarati, napadati i biti proaktivni, Nema sumnje da će biti teško. Imamo toliko dobrih igrača i potrebni su nam ovakvi izazovi kojima moramo pristupiti s razmišljanjem da možemo pobijediti bilo koga ko nam se suprotstavi, bez obzira na to o kome se radi, rekao je selektor Danske Kasper Hjulmand.