Mogu li mladi u BiH obezbijediti vlastitu nekretninu?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Završiti školu, kasnije fakultet, naći stabilan posao, a zatim obezbijediti vlastiti stan i zasnovati porodicu. Plan je ovo većine mladih u Bosni i Hercegovini. Ali, nekada se stvari ne odvijaju onako kako bismo željeli. Pogotovo ne uslovima ogromne inflacije, kada cijene nekretnina prevazilaze granice pristojnosti. Razmišljaju li o kupovini stana pitali smo i mlade Sarajlije. Od vlastitih novčanih primanja, bez pomoći roditelja, obezbijediti krov nad glavom, teško je, saglasni su. Ali, svakako da razmišljaju o tome i nadaju se da će svoje želje nekada i ostvariti.

“Definitivno sam razmišljala, međutim, s obzirom na globalnu ekonomsku krizu i mogućnost ostajanja bez posla u svakom trenutku, ništa više nije sigurno. Tu su, naravno i stope kredita koje su trenutno aktuelne, tako da je kupovina nešto što ću odgoditi na neko vrijeme”, kaže mlada Sarajka.

Zbog vrtoglavih cijena, mnogi se nalaze na izlaznim vratima iz države.

“Razmišljala jesam i odlučila da to, trenutno, nije opcija. Čak i sada, kada imam finu platu, ove cijene nisu u skladu s našim standardima. Vidjela sam da je u nekim većim gradovima u Austriji skoro duplo niža cijena nekretnina u odnosu na Sarajevo, tako da više razmišljam o odlasku vani, upravo, zbog tih cijena”.

Za studente još ima vremena pa o kupovini, trenutno, ne razmišljaju. Ipak, ništa bez dovoljno razvijene stambene politike, konstatuju pojedini.

“Nisam još razmišljao o tome. Student sam, a i imam drugih prioritetnih obaveza”.

“Naravno, ali u budućnosti. Ne sada, jer nemamo dovoljno razvijene stambene politike, posebno prema mladima”. U trenutnim okolnostima, bez pomoći roditelja, mladi definitivno ne mogu obezbijediti vlastitu nekretninu, stav je jednog studenta.

Bez pomoći roditelja i povoljnog kredita, čak i oni koji su otišli van države, teško mogu da razmišljaju o riziku kupovine.

“Moramo razmišljati, ali trenutno, uslovi su takvi, vidimo kakav je trend, da cijene stalno rastu, tako da bez nekog, nažalost, kredita, ili ušteđevine od roditelja, teško je trenutno kupiti stan”.

“Kad vidimo cijenu kvadrata u Sarajevu, evo ja živim u Njemačkoj. Prije dvije godine sam otišao tamo. Otprilike su cijene kvadrata iste sad u manjem njemačkom gradiću i u Sarajevu, na primjer. (Možete li zaraditi dovoljno tamo da biste ovdje kupili vlastitu nekretninu?) To je i bila neka ideja, ali vidjećemo šta budućnost nosi”.

Na kraju, zanimljivo je podsjetiti na to da, bez obzira na cijene koje paraju nebo, potražnja za nekretninama nikada nije bila veća.

B1