Mogu li nova ulaganja izvući rudnik Kreka iz dubioze?

1631033085 dubrave 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na Površinskom kopu Dubrave u pogon su puštena dva magistralna transportera vrijednosti 5 miliona maraka koja koja bi trebala pospješiti proizvodnju uglja. Osim Dubrava, radi se i rekonstrukcija transportera na površinskom kopu Šikulje i to sve skupa je koštalo više od 13 miliona maraka. Mogu li nova ulaganja izvući Kreku iz dubioze?

Rekonstruisani transportni sistem na površinskom kopu Dubrave dužine su 203 i 1.293 metra, a rade se i odlagališni transporteri.

“Mi sa ovom prvom fazom ulaganja, ima i dalje, podići još tri četiri bagera, kupiti nešto pomoćne opreme, mi bi na taj način doveli rudnik Dubrave u sigurnu proizvodnju”, rekao je Husein Trumić, direktor Rudnika Kreka Tuzla.

A proizvodnja je, zbog dotrajale mehanizacije, stala prije nekoliko mjeseci. Kreka je prošlu godinu završila sa 30 miliona KM gubitaka, a do jula ove godine, ima 17 miliona manjka. Nedostatak tehničko tehnološke i radne discipline te odstupanje od projektnih zadataka, zamjerke su Elektroprivrede iz koje najavljuju radikalne mjere.

“Evo danas na Dubravama više od pola zaposlenika nije prisutno na poslu. Mi na taj način ne možemo izaći na zelenu granu. Morat ćemo se vratiti poslu, ispunjavanju obaveza, ispunjavanju radnih zadataka i projekata, za dobrobit Dubrava, Kreke i čitave zajednice”, rekao je Admir Andelija, direktor Elektropivrede BiH.

Na čekanju 11 radnika

Zbog obustave proizvodnje na Dubravama, između ostalog, 111 uposlenika Kreke je poslano kući na čekanje, ali opštinski Sud Tuzla donio je odluku o vraćanju na posao i zabrani daljnjeg slanja radnika na prekid rada.

“Ovdje je odbranjeno svih sedam rudnika u koncernu. Ta odluka bi bila na taj način provodiva da nijedan radnik u budućnosti, bilo u proizvodnji ili ne, ne bi bio siguran da će taj dan kada dođe na posao, raditi. Ukoliko je neispravna mehanizacija, vi biste išli kući. Ne svojom krivicom . Zato što je menadžment koji je nesposoban nije uspio to uradiit. Najmanje što očekujemo sada je da ovaj nesposobni menadžment podnese ostavku nakon svega”, rekao je Zuhdija Tokić, Sindikat rudara Kreke Tuzla.

Ostavki nema , EP daje podršku upravi i poručuje da radnici neće ostati nezbrinuti. Konačno, šta će biti sa Rudnicima Kreka?

“Kratko: Rudnik Kreku uz Blok 7 vidimo. Šikulje 1,3 miliona, Dubrave 1,3 miliona, a do 2026.godine Mramor zatvoren. Rudnik mramor zatvoren. Proizvodnja u podzemnoj eksploataciji na način kako se danas proizvodi i sa stanjima ležišta na kojima se sada nalazi rudnici, više nije ni ekonomična, ni isplativa,a da ne govorimo o aspektu sigurnosti”, kazao je Andelija.

Direktor optimističan

Kreka do augusta je proizvela 300.000 tona uglja manje. Pokretanjem ponovne proizvodnje na Dubravama, situacija bi se trebala poboljšati. Kada je u pitanju Površinski kop rudnika Dubrave, direktor Kreke tvrdi da će obnavljanjem opreme na kopu, proizvodnja dnevna biti do 3.000 tona uglja. To bi trebalo učvrstiti proizvodni proces i eneregtski sektor. Po pitanju opstanka rudnika Kreke, direktor je jako optimističan i ističe da će to biti jedan od najboljih rudnika u narednom periodu.

GODISNJICA
MARKETING