Portal 072info

Mogu li policajci biti kažnjeni za iste prekršaje za koje kažnjavaju građane?

S obzirom da građani često na društvene mreže postavljaju snimke i fotografije policijskih automobila koji su nepropisno parkirani ili voze brže nego što je dozvoljeno i slično, potražili smo odgovor od Mirze Hadžiabdića, predsjednika upravnog odbora Sindikata policije KS, da li i policajci plaćaju kazne kao i ostali građani.

Prekoračenje brzine

– To što smo policajci, ne znači da ne podliježemo kažnjavanju. Imamo svakodnevno situacije kada policajci regularno plaćaju kazne. Pogotovo je to izraženo kada je u pitanju prekoračenje brzine, čak i sa službenim vozilima, kada kamera snimi vozilo. Također, na policajce se primjenjuju i ostale kazne kao što je situacija kada ne stave pojas – otkriva za Avaz.ba Hadžiabdić.

Kako nam je Hadžiabdić pojasnio, ipak, postoje situacije kada je policajcima dozvoljeno ono što drugim učesnicima u saobraćaju nije.

Upaljena signalizacija

– U slučaju kada imamo hitnu intervenciju i kada imamo upaljenu svjetlosnu i zvučnu signalizaciju, policajac ne može da prođe na crveno svjetlo, ali može se kretati brzinom većom od dozvoljene, vršiti preticanje kolone vozila i ima pravo prvenstva prolaza u odnosu na druga vozila, osim na raskrsnicama koje su regulirane semaforima ili znakovima koje daje ovlašteno službeno lice – ističe Hadžiabdić, dodajući da je ipak imperativ da takvu situaciju učine maksimalno sigurnom.

Drugim riječima, za policajca koji je na zadatku, a nema upaljenu signalizaciju, primjenjuju se kazne kao i za sve druge učesnike u saobraćaju.

 

 

Autor: N. KUSTURA – Avaz.ba

Podijelite članak