Portal 072info

Moguć dogovor o prebivalištu i boravištu na nivou BiH

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

slikaa

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac očekuje da će do sjednice ovog doma 29. aprila biti usaglašena tri zakona koja čekaju na dogovor Kolegijuma Doma naroda, među kojima je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Košarac je najavio mogućnost da on i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović posjete bolesnog člana Kolegijuma Sulejmana Tihića, između ostalog i sa ciljem usaglašavanja u vezi sa tri zakona.
“Imamo ambiciju da poslije 22. aprila pokušamo da organizujemo posjetu Tihiću”, rekao je Košarac novinarima nakon današnjeg sastanka Kolegijuma Doma naroda.

Prema njegovim riječima, u zavisnosti od Tihićevog zdravstvenog stanja, bilo bi razgovarano i o neophodnom usaglašavanju o prijedlozima zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, te Zakona o zaštiti tajnih podataka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Komentarišući poziv visokog predstavnika u BiH Valentina Incka za pronalaženje dogovora o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, Košarac je rekao da političari u BiH nemaju potrebe da slušaju Incka.

“Mislim da su odluke visokog predstavnika bile takve da je vrlo često komplikovao situaciju u BiH i da ne treba da tretiramo šta kaže Incko ili neko drugi, već da težimo rješenjima na temelju međusobnog dogovora”, istakao je Košarac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On smatra da je optimalno rješenje već sadržano u prijedlogu zakona o prebivalištu i boravištu BiH.

“Prema tome, ono čemu treba težiti jeste izjašnjavanje o prijedlogu zakona”, zaključio je Košarac i poručio da bi za BiH bilo loše da parlament u ovom sazivu ne izglasa izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu, mada, s obzirom na dosadanjšu praksu u institucijama BiH, ne isključuje ni tu mogućnost.

Ističući da u vezi sa inicijativom SDA za smjenu ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića, u skladu sa poslovnikom Doma naroda, treba sačekati mišljenje Savjeta ministara i Predsjedništva BiH, Košarac je rekao da nema razloga da kadrovi iz SNSD-a u ovom domu glasaju drugačije od svojih kolega u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je naveo da je, nakon odluke Ustavnog suda BiH da Prijedlogom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kojim se tretira pitanje izbora u Mostaru nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka, obaveza Doma naroda da ovaj zakon uvrsti u dnevni red svoje sjednice.

“Informisani smo da postoje razgovori između SDA i HDZ-a o ovom pitanju i mislim da je dobro da ove dvije stranke razgovaraju o tome”, rekao je Košarac.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Izrazivši očekivanje da će doći do dogovora između ove dvije stranke, Košarac je poručio da u tom slučaju SNSD neće praviti prepreke za usvajanje zakona.

Srna

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME