Moguća zabrana izvoza električne energije

Energetska zajednica (EZ) je protiv naše države pokrenula novi prekršajni postupak. Naime, Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo je postupke u vezi s rješavanjem sporova protiv BiH, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije zbog neispunjavanja njihovih gornjih granica NERP-a (Nacionalni plan za smanjenje emisija).

Nacionalni planovi

NERP predstavljaju instrumenti za usklađivanje direktiva o velikim pogonima sa sagorijevanjem i, kao takvi, oni trebaju osigurati smanjenje emisije sumpordioksida, azotnih oksida i prašine za grupu pogona obuhvaćenih njihovim djelokrugom. Naša država nije ispunila gornje granice za sva tri zagađivača.

Slanjem uvodnih pisama Sekretarijat je pokrenuo preliminarni postupak čija je svrha pružanje dotičnim ugovornim stranama mogućnosti da reagiraju na navode o nepridržavanju zakona Energetske zajednice u roku od dva mjeseca i omogućavanje Sekretarijatu da uspostavi cijelu pozadinu slučaja.

Prema članovima 7. i 17. Poslovnika o rješavanju sporova, zainteresiranim stranama može se odobriti pristup spisima predmeta i mogu podnijeti pisana zapažanja o ovom slučaju Sekretarijatu tokom prethodnog postupka.

Profesor na Fakultetu elektrotehnike Univerziteta u Tuzli i predsjednik UO ReSET Centra za održivu energetsku tranziciju Mirza Kušljugić je za „Avaz“ kazao da se radi o kršenju međunarodnog ugovora s Evropskom unijom.

– TE „Ugljevik“ je uradila odsumporavanje, a „Elektroprivreda“, s druge strane, zna šta je bila dužna uraditi. Ali postupak se pokreće protiv države. U Srbiji je jedna nevladina organizacija tužila državu zbog neispunjavanja NERP-a. Dakle, mogući su postupci unutar države, a postoje mogućnosti i za vanjsko djelovanje. EZ nema mehanizme, ali EU, koja je potpisnica ugovora i koja stoji iza Energetske zajednice, itekako ima. Moguće su sankcije poput zabrane izvoza električne energije, moguće je da neko tuži EZ, ako nešto ne poduzme zbog toga što BiH krši dogovor – pojasnio je Kušljugić.
Moguće tužbe

Dodao je da je moguće i da EZ tuži neku od termoelektrana u regionu ili u EU.

– Pravo pitanje je šta će uraditi Evropska unija, a ne Energetska zajednica. Nažalost, neispunjavanje NERP-a znači i nastavak trovanja građana u BiH. Dokazano je štetno djelovanje ove tri materije, a posebno je problematičan sumpordioksid. Moguće je da nas tuži i neka od susjednih država jer naše zagađenje zraka prelazi državne granice, kao u slučaju TE „Ugljevik“. Ovo je prvo ozbiljno kršenje ugovora o Energetskoj zajednici, i to od svih članica, i to ne na način da nije donesen neki zakon. Ovo značajno utječe na tržište električne energije koje je jedno od osnovnih u EU. Ušli smo u začarani krug i ne znam kako ćemo se iz njega izvući – naglasio je Kušljugić.

IZVORAvaz
Prethodni članakUpozorenje naučnika: Više od tri sata ispred TV dovodi do gojaznosti djece
Sljedeći članakNASA odgodila prvi let minihelikopterom na Marsu