Portal 072info

Moguće ponovno brojanje glasova u Brčkom zbog netačnih podataka, sporno 13.000 listića

Screenshot 6 660
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zbog netačnog unosa podataka na 34 biračka mjesta, u Brčkom je moguće ponovno brojanje glasova, potvrđeno je iz lokalne izborne komisije. Sada su sporni podaci sa 13.000 glasačkih listića. Predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta Andrea Mrkonjić kazala je da su zaprimljeni, obrađeni i uneseni podaci izbornog materijala koji je zaprimljen od predsjednika biračkih odbora sa 140 biračkih mjesta na području distrikta.

“Aplikacija CIK-a BiH prihvatila je obradu unosa izbornih rezultata za 139 biračkih mjesta, a jedno biračko mjesto 200C040 nije bilo moguće obraditi i o tome smo obavijestili CIK BiH i čekamo instrukciju kako postupiti u vezi s izbornim rezultatima. Riječ je o činjenici da birački odbor na tom biračkom mjestu nije unio i popunio rezultate i podatke za ZR obrazac i aplikacija automatski nije mogla prihvatiti sve rezultate ovjerenih političkih subjekata i kandidata”, navela je Mrkonjić.

Nakon unosa svih izbronih rezultata aplikacija CIK-a BiH je upozorila na matematičke nelogičnosti na 34 biračka mjesta te je unositeljima upućen prijedlog za ponovno otvaranje vreća, a u svrhu pravilnog objedinjavanja izbornih rezultata.

“Mi smo CIK-u BiH uputili zahtjev za 34 biračka mjesta za ponovno otvaranje vreća, a u svrhu pravilnog objedinjavanja izbornih rezutata. Uskoro očekujemo da će CIK BiH odlučiti za koja biračka mjesta je potrebno ponovo otvarati vreće. Ukoliko dođe do naredbe, Izborna komisija Brčko distrikta postupit će shodno proceduri”, dodala je Mrkonjić.

Ona je kazala da je nakon pozivanja biračkih odbora Izborna komisija Brčko distrikta dobila podatak da je ukupno bilo 37.762 glasača, a nakon obrade izbornih rezultata sa 139 biračkih mjesta broj glasačkih lisića u glasačkoj kutiji je 24.903.

“Aplikacija nije prihvatila obradu za skoro 13.000 glasačkih listića”, precizirala je predsjednica Izborne komisije Brčko distrikta.

Ponovno otvaranje vreća događa se u dva slučaja – ukoliko kandidat ima više glasova nego ovjereni politički subjekt koji ga je stavio na listu te ukoliko se broj glasačkih listića koji se istrese na izborni stol ne podudara s brojem važećih i nevažećih glasova.

Mrkonjić je danas saopćila i rezultate za ovjerene poliitčke subjekte koji imaju više od 500 glasova – Stranka za BiH (1.149), Socijalististička partija (2.682), DNS (949), SBB (1.601), Bh. blok – SDPBiH i NSBiH (932), PDD (1.204), Ujedinjena Srpska (1.509), SDA (4.600), HSS (563), HDZBiH (1.699), NDP (534), NiP (1.491), SDS (989) i SNSD (2.949).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

UZUNOVIĆ, REKORDER PO BROJU GLASOVA: Planiramo otvoriti dvije nove poslovne zone u Zenici i zadržati mlade da ne idu u inostranstvo

DPA - Portal 072info

KASUMOVIĆ: Očekivao sam rekordnu pobjedu jer sam radio u interesu Zenice i svih građana

DPA - Portal 072info

Ovo je mogući sastav GV Zenica: Najviše mandata ima “ZI – KF”, SDA tri “ruke” manje

DPA - Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME