Moguće skoro otvaranje Zemaljskog muzeja BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

edaae9ab2202baf019c4346c090020a9_Zemaljski-muzej

Federalni ministri kulture i sporta te obrazovanja i nauke Salmir Kaplan i Damir Mašić održat će u ponedeljak, 10. februara sastanak s predstavnicima sedam institucija kulture kojima već godinama nije riješen pravni status, kako bi se razmotrile mogućnosti rješavanja problema tih institucija.

Potvrdio je to danas u Sarajevu federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, naglašavajući da će razgovor biti fokusiran na operacionalizaciju sredstava koja su predviđena za rad tih institucija.

“Fokus će biti i na konkretnim koracima za rješavanje formalno-pravnog statusa tih institucija, imenovanje privremenih upravnih odbora, a zatim i stalnih, objavljivanje konkursa za direktore, te drugim koracima nužnim u tom pravcu”, kazao je on.

Kaplan također podvlači da će biti razmotrena i obećanja koja su data od Ministarstva civilnih poslova BiH. Naglašava da se sada raspolaže fondom nešto manjim od dva miliona KM s kojim će se ući u rješavanje tog problema. 

“Ne bih želio ništa prejudicirati, ali kako stvari stoje izgleda da će uskoro biti otvoren Zemaljski muzej BiH. Ova sredstva mogu postati operativna za mjesec do dva, a sama finansijska podrška će značiti otvaranje Zemaljskog muzeja BiH, jer nije valjda da neko misli da ćemo davati pare da bi oni zaključavali muzej”, ocijenio je on.

Podsjetio je također i da je komisija koju je formirala Vlada FBiH u cilju rješavanja problema sedam institucija već završila rad, te je prijedloge poslala na razmatranje Vijeću ministara BiH. Međutim, odgovor iz te institucije do sada nije stigao.

“Vlada FBiH će preuzeti privremena osnivačka prava i sufinansiranje za pet od sedam institucija kulture. Mirko Pejanović je u Federalnom parlamentu predložio amandman kojim se skida 50 posto od reprezentacije premijera, predsjednika i potpredsjednika Federacije – oko 400.000 KM i to je stavljeno u fond za Zemaljski muzej BiH i Kinoteku BiH, te su time u ovaj proces uključene i te dvije institucije”, pojasnio je on.

Kaplan podsjeća da će ovim institucijama na raspolaganju biti i redovni grantovi od kantona, općina i Vijeća ministara BiH, zbog čega smatra da bi objedinjenjem svih sredstava mogao biti zatvoren krug za finansiranje ovih institucija, barem na period od deset do jedanaest mjeseci.

Sedam institucija kulture o kojima je riječ su – Zemaljski muzej BiH, Kinoteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te Historijski muzej BiH.

Klix.ba