Portal 072info

Moguće trase autoputa između BiH i Srbije

Entitetski predsjednik Milorad Dodik boravio je u Beogradu kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Od uticaja međunarodne zajednice, preko infrastrukturnih projekata do srpskog jezika, bile su teme razgovora. Dodik poručio da je za mir, ali je BiH neodrživa.

Više od sat vremena predsjednici Republike Srpske i Srbije su prezentovali novinarima teme njihovog razgovora. Autocesta iz Beograda prema Sarajevu, za Vučića prioritet spajanja dva glavna grada, ali je predsjednik Srbije za to da autoput vodi preko Višegrada. Dodik ne razmišlja o trasi prema Sarajevu, već od Banjaluke prema Beogradu. I razgraničenje sa Srbijom u fokusu. Vučić se nada do kraja godine konačnom dogovoru.

“Da ćemo mi dati sve od sebe da budemo kompromisni i konstruktivni i da ni na koji način naudimo interesima ni srpskog niti drugih naroda koji žive, kako u BiH, tako i Srbiji”, kaže predsjednik Srbije.

“Što se tiče granice, Republika Srpska i Srbija su na istoj strani”, dodaje Dodik.

A onda su se dotakli političke situacije u BiH. Vučić ponavlja da poštuje BiH, a Dodik je vidi kao zemlju koja ne može opstati, zbog međunarodne zajednice. Za njega međunarodna zajednica kreira sve, od toga kako će biti uređena BiH do pravosuđa.

“Ova BiH koju su kreirali razni licemjeri stranci od Ashdowna, Petritscha i drugih za nas nije prihvatljiva. Ona nije održiva”, tvrdi Dodik.

Za obojicu je Deklaracija o zaštiti Srpskog jezika vrlo važna. Vučić je poručio da je već formiran tim koji će raditi na izradi Deklaracije. Dodik izražava zabrinutost zbog položaja Hrvata i Srba u BiH, a Vučić traži da se zaštiti identitet srpskog naroda u BiH.

“Ne postoje hrvatski Srbi ili bosanski Srbi. Moj otac nije bosanski Srbin, moj otac je Srbin. On je možda iz Bosne, ali on nije ničiji Srbin, on je Srbin. Šta sam ja sada ? Razlikujem se od svog oca? On je bosanski Srbin, a ja sam beogradski Srbin. Kakav sam ja Srbin što sam rođen u Beogradu”, pita Vučić.

“Mi smo jedan narod. Mi nismo tamo neki bosanski Srbi, mi smo Srbi. Samo živimo na tom prostoru. Mi smo državljani RS i sve više državljani Srbije, svidjelo se to kome ili ne”, poručuje Dodik.

Na kraju su se obojica dogovorili da pored zajedničke sjednice Vlada RS i Srbije 10. novembra, održi i sjednica Visokog savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije.

N1

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box