MOGUĆE TROVANJE I ISPRAVNOM VODOM: Zato ovo nemojte nikada da radite!

Stručnjaci objašnjavaju da je ovako nešto moguće, jer ako unesemo previliku količinu vode u jako kratkom vremenskom periodu, bubrezi ne mogu da brzo izbace toliko tečnosti.

Neki stručnjaci dovode u pitanje da je pijenje previše vode tokom dana dobro za organizam. Oni tvrde da je unos više od dva litra vode dnevno i više nego što je tijelu potrebno. Profesor Mark Vajtli, vaskularni hirurg, jedan je od onih koje brine preveliki unos vode.

On tvrdi da će se nakon dužeg vremena unošenja velike količine vode, naš mozak navići na to i da će potom očekivati svakoga dana isto.

“Jedna od prvih stvari koje pitam svoje pacijente je koliko vode piju. Kako se mnogo znoje, obično mi kažu da piju mnogo vode da bi nadoknadili njen gubitak iz organizma. Kada im kažem da povećan unos vode samo pogoršava situaciju, uvijek se iznenade. Ako pijete više vode nego što vam je potrebno, tijelo će kroz znoj pokušati da izbaci taj višak”, objašnjava profesor.

Insomija

On tvdi i da velike količine vode pred spavanje mogu da poremete san. Kada spavamo naš mozak otpušta ADH, odnosno antidiuretik hormon, da bi usporio funkciju bubrega i spriječio nas da noću često uriniramo. Ako popijete dvije čaše vode pred spavanje, ta dodatna tečnost će smanjiti uticaj antidiuretik hormona na bubrege, pa ćete morati da ustajete noću da idete u toalet.

Trovanje vodom

Žaklin Henson je 2008. godine, tokom rigorozne dijete zbog koje je popila četiri litra vode za svega nekoliko sati, umrla od trovanja vodom. Stručnjaci objašnjavaju da je ovako nešto moguće, jer ako unesemo previliku količinu vode u jako kratkom vremenskom periodu, bubrezi ne mogu da brzo izbace toliko tečnosti.

Koliko je tečnosti potrebno tokom dana?

Najčešće ćete čuti preporuke da je potrebno unijeti dva litra vode dnevno. Voda nam jeste potrebna da bi bubrezi funkcionisali normalno i da ne bismo dehidrirali, ali nije jedina tečnost koju bi trebalo da unosimo. Iako bi trebalo da izbjegavate alkohol, koji vodi do dehidratacije, kao i sokove koji sadrže velike količine šećera, trebalo bi da pijete i druge tečnosti.