Portal 072info

Mogući napadi na Sud i Tužilaštvo BiH?

Ganija Halid

Načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a Kantona Sarajevo Halid Ganija upozorio je da su sljedeća moguća meta Sud i Tužilaštvo BiH.

Načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a Kantona Sarajevo Halid Ganija upozorio je danas da su, nakon napada demonstranata na zgradu Predsjedništva BiH, sljedeća moguća meta Sud i Tužilaštvo BiH, ali i druge institucije BiH.

Ganija smatra da postoji i mogućnost da će u narednom periodu doći do napada na privatnu imovinu građana, te nasilja prema istaknutim političkim i drugim javnim ličnostima.

“U Sarajevu je napadnuto Predsjedništvo, odnosno BiH, a ne Federacija BiH, a građani se okupljaju ispred zgrada parlamenta BiH”, rekao je Ganija na
sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.

On je naveo da je Sarajevo veća urbana sredina u kojoj su zadaci policije mnogo složeniji nego u manjim mjestima i ocijenio da postoji mogućnost da uskoro i građani iz drugih dijelova BiH počnu dolaziti u Sarajevo.

“U takvoj situaciji realno je pretpostaviti da će biti ubačenih izgrednika koji će provocirati različita devijantna ponašanja s ciljem da socijalni protesti prerastu u rušilačke demonstracije”, rekao je Ganija.

On je istakao da je neophodno precizirati ko će koordinisati i sinhronizirati aktivnosti bezbjednosnih te drugih agencija za provođenje zakona, tužilaštva, sudova, ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, te da je potrebno odmah opremiti policiju.

Ganija smatra da ovo nije samo pitanje kantonalne policije, već vitalni interes agencija za provođenje zakona na svim nivoima, ali da se ne smije zapostaviti uloga ni odgovornost civilne zaštite i profesionalne vatrogasne brigade u ovakvim situacijama.

On je predložio da se pojača rad policije u zajednici, prvenstveno s ciljem prikupljanja informacija o osobama koje imaju planove i namjere da zloupotrijebe mirno okupljanje građana i izazovu aktivnosti koje izlaze iz okvira zakona o javnom okupljanju, javnom redu i miru i saobraćaju.

“Nedostatak tražene opreme, kadrovska nepopunjenost, nepotpuna educiranost i osposobljenost policijskih službenika Uprave policije, te organizacija i koordinacija policija u BiH uveliko su doprinijeli umanjenoj efikasnosti policije Kantona Sarajevo prilikom ovih događanja”, tvrdi Ganija.

Mondo

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box