1 49
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Iz koalicije “Moja adresa: Srebrenica” poslali su saopćenje za javnost, a koje se tiče Milorada Dodika, člana Predsjedništa Bosne i Hercegovine, kao i predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica Ćamila Durakovića.

FIXGEHALT

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik putem TV ekrana nametnuo je lokalnim političarima u Srebrenici smjenu Ćamila Durakovića.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine kontinuirano se protivi nametnutom Zakonu od visokog predstavnika Valentina Incka (Inzko) o zabrani negiranja genocida, a jučerašnjim svojim istupanjem pokazao je da zapravo politiku u Srebrenici ne vode lokalni političari već rade onako kako im se nametne.

LIDER

Počinjen genocid zbog atrofije politike

Kao što je svima poznato, Ćamil Duraković je podnio krivičnu prijavu protiv novinara zbog nepoštivanja Zakona o zabrani negiranja genocida u lično ime i u ime svih bošnjačkih predstavnika u SO Srebrenica.

Krajnje surov način kažnjavanja Bošnjaka u gradu u kojem je počinjen genocid zbog atrofije politike koja vodi ka destabilizaciji i prekrajanju granica u Bosni i Hercegovini.

Retorika i radikalni istupi političara u RS neće doprinijeti kvalitetetnijem životu u Srebrenici, a šturim saopštenjima i najavama nećete nas zaplašiti i demotivisati da koristimo naša građanska i zakonska prava.

Nema toga Dodika koji će nas spriječiti da kao građani koristimo zakonske mogućnosti i da prijavljujemo negatore genocida, a ni funkcije zbog koje bi od toga odustali.

Uzalud smo učinili sve da otvorimo dijalog

Mi smo odbornici u Skupštini opštine Srebrenica voljom bošnjačkog naroda, a ne voljom Stevandića, Vukanovića, Dodika ili srpskih stranaka.

Zakonska je odredba a ne volja srpskih stranaka da predsjednik Skupštine mora biti Bošnjak ukoliko je načelnik Srbin.

Mi Bošnjaci smo, nakon Lokalnih izbora, pri formiranju vlasti bili konstruktivni i nismo htjeli blokirati konstituisanje vlasti. Uzalud smo učinili sve da otvorimo dijalog.

Lokalna politika Srebrenice se očigledno vodi daleko, u Banjoj Luci. Neće proći, a mi ćemo nastaviti pomagati institucijama države da iza rešetaka stave negatore genocida.

Ovo je poziv na politički obračun s Bošnjacima povratnicima

Sada Dodik uz pritisak drugih srpskih stranaka želi blokirati funkcionisanje lokalne zajednice i to svjesno, pod izgovorom da je Ćamil Duraković podnio krivičnu prijavu protiv nekoga ko je negirao genocid u Srebrenici.

Ovo je poziv na politički obračun s Bošnjacima povratnicima, kao još jedan pokazatelj nemoći pred novim odredbama Krivičnog zakona.

Nema toga Bošnjaka koji će odustati od gonjenja negatora genocida i pristati na politiku negiranja genocida po volji Milorada Dodika i drugih srpskih stranaka.

Svi smo mi Ćamil, zaključuje se u saopćenju koalicije “Moja adresa: Srebrenica”.