„Moja fabrika“ autora Selvedina Avdića najbolja knjiga ovogodišnjeg „Zeničkog proljeća“

Picture 016

U prekrasnom ambijentu restorana Trubadur, danas je održana pres konferencija povodom proglašenja najbolje knjige na ovogodišnjoj manifestaciji „Zeničko proljeće“.

Kako su istaknuli članovi cijenjenog žirija, na ovom takmičenju se prijavilo sedam knjiga od kojih je samo jedna mogla biti najbolja.

Picture 011

Žiri u sastavu Adisa Bašić, pjesnikinja i asistentica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Nedžad Ibrahimović, književnik i profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli i Nenad Veličković, književnik i docent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, koji je ujedno bio i predsjednik žirija, su razmatrali pobjednika među sedam knjiga a to su:

  1. „Tamoiza“, Adnadin Jašarević
  2. „Moja fabrika“, Selvedin Avdić
  3. „Promjene i proročanstva“, Feđa Bogdanović
  4. „Margin“, Elis Bektaš
  5. „Jazon i drugi dani“, Aras Borić
  6. „101 anegdota iz života rudara“, Fuad Breščić
  7. „Miris divlje ruže“, Smajil Durmišević

Cijenjeni članovi žirija tokom mjeseca marta i početkom aprila razmatrali se knjige i odlučili da pobjednik ovogodišnjeg takmičenja bude knjiga „Moja fabrika“ Selvedina Avdića, koja je kako ističu članovi žirija imala najbolje nadahnuće pisanja, dizajn, slikovitost te opis Zenice i njene historije.

Picture 001

Kako je istakao Nedžad Ibrahimović ova knjiga je prepuna najljepših opisa Zenice, kao i nesvakidašnjih opisa i detalja koji se i ne mogu svaki dan pronaći. Istakao je da je knjiga multižanrovskog karaktera i bez obzira na memoriju knjiga se pretvarala u posebnom isticanju i na kraju.

„Dobio sam predobre reakcije čitalaca, jer sam koristio i nekoliko starih zeničkih imena koja se i baš nisu često pojavljivala, kao i nekih događaja koji se tiču same historije grada Zenice, kao i okolnih mjesta“, istakao je autor pobjedničke knjige Selvedin Avdić.