Portal 072info

„Moja parola obavezna kontrola“: Zenički gimnazijalci predlažu zakonske mjere u sprečavanje karcinoma dojke

Učenici III-3 razreda škole Prve gimnazije u Zenici su za projekat „Građanin“ dali prijedlog „Moja parola obavezna kontrola“. 

Njihov prijedlog podrazumijeva uvođenje zakonske regulative o redovnom pregledanju dojki u svrhu ranog otkrića karcinoma dojke, te podizanja svijesti o veličini problema kojeg oni nastoje riješiti, jer statistika pokazuje da je u 98% slučajeva karcinom dojke izlječiv ako se otkrije na vrijeme.

Plan akcije „Moja parola obavezna kontrola“ je da učenici III-3 razreda prikupe što više podataka od stručnih lica zaduženih za liječenje, ali i otkrivanje karcinoma dojke, te da te informacije i dokaze prilože ministarstvu zdravstva ZDK, sa ciljem da se zakonski uvede obavezan besplatan ultrazvučni pregled dojki za žene.

Cilj ove akcije je da učenici kroz informisanje građana putem medija i informativnih materijala, dođu u mogućnost da uvedu novi zakon, koji bi za ZDK značio mnogo, jer statistički gledano, svaka deseta žena u ZDK boluje od karcinoma dojke. 

Također, cilj je i da kroz proces uvođenja zakona podstaknu žene i djevojke da urade kontrolni pregled, te na taj način doprinesu svom zdravlju, ali i zdravlju zajednice.

Neka i vaša parola bude obavezna kontrola!

Podijelite članak
  • 28
    Shares

Počitajte još

Učenici Prve gimnazije u Zenici panično istrčali iz škole

072info

Zenički gimnazijalci se školuju za IT stručnjake, a uče na opremi staroj 15 godina!

Redakcija

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box