Portal 072info

Molimo nadležne institucije da detaljno ispitaju sve osobe povezane sa nezakonitim premještanjem pasa

Azil za napuštene životinje u Zenici konačno je počeo sa radom.

Savremeni, moderan, evropski, uz poštivanje strogih zakonskih i podzakonskih propisa. Uglavnom su smješteni manji psi koji imaju mogućnost udomljavanja, te manji broj agresivnih pasa.

Smanjenje broja pasa na gradskim ulicama Zenice svakako se primijeti.

Tome su dijelom doprinijeli radnici azila, a dijelom i članovi društva za zaštitu životinja Šapa koji su veći broj pasa sklonili sa ulica u ilegalne azile, haustore i podrume zgrada te prigradska naselja i okolna mjesta. Sklanjanjem u haustore i ilegalne azile i vraćanjem na ulicu psi postaju još agresivniji i teritorijalniji, čime Šapa (ne)namjerno zagorčava život svojih sugrađana. Premještanje pasa lutalica sa jedne na drugu lokaciju stvara problem mještanima tih naselja zbog napada na mještane, živinu i divljač.

Isto kao što su godinama držali Zeničane kao taoce u gradu krcatom psima lutalicama, sad maltretiraju i širu okolinu.

Nakon što su ispali iz igre vezano za rad azila, udruženje za zaštitu životinja Šapa počinje prljavu kampanju lažima o nehumanom postupanju vlasti sa psima lutalicama. Iako je azil napravljen po izuzetno visokim standardima, Šapa će sigurno upomoć pozvati prijateljicu udruženja – državnog veterinarskog inspektora za kontrolu dobrobiti životinja pri Uredu za veterinarstvo Ingu Dujmović, kako bi pokušala pronaći bilo kakav propust. Naravno, državnom inspektoru neće smetati ni način sklanjanja pasa vidljiv na snimku na kojem članice Šape trpaju psa u auto, iako se takav način prevoza životinja članom 19. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja smatra mučenjem životinja. Državnom inspektoru neće biti nehumani uslovi ilegalnih azila/podruma/haustora koji ne ispunjavaju ni minimum uslova predviđenih podzakonskim aktima, ali će se itekako potruditi da pronađe grešku u radu savremenog azila u koji nije uključena Šapa.

Ponovo se desilo misteriozno trovanje pasa u periodu kad se dešava nešto što vodi ka rješavanju problema pasa lutalica.

Za razliku od prethodnih par puta kad nije bilo nikakvog traga koji bi mogao voditi ka rješavanju zločina , ovaj put ‘trovanje’ je urađeno sa više pogrešnih koraka o čemu je javnost obavijestila sugrađanka čiji pas je žrtva tog čina. Iako zasad ostaje nepoznanica da li je pas stvarno podlegao ili je završio preko granice na  inostranom tržištu.

Sigurno je da je i ovo ‘trovanje’ omogućilo prikazivanje grada Zenice kao stravičnog mjesta za život, što je jednostavno dovelo do većeg priliva sredstava pojedincima, koji imaju iskustva u prosjačenju na internetu ( cyber – prosjačenje ) i najčešće koriste slike bolesnih, povrijeđenih ili deformisanih životinja tako da je emotivni uticaj slika jači, zbog čega su i naivčine (donatori) velikodušniji.

Zbog svega navedenog, molimo nadležne institucije da detaljno ispitaju sve osobe povezane sa nezakonitim premještanjem pasa, ilegalnim azilima, propagandom koja Zeničane predstavlja kao ubice i mučitelje, njihove novčane tokove ukoliko je moguće, a sve u cilju rasvjetljavanja učestalih slučajeva trovanja pasa lutalica i omogućavanja legalnog rješavanja problema pasa lutalica.

Sviđalo se to nekome ili ne, zenička vlast je započela rješavanje problema sa psima lutalicama koji je prethodna vlast godinama svjesno zanemarivala i krupnim koracima ide prema svome cilju – da Zenica postane evropski grad. Što je najvažnije, sve po zakonu.  Za razliku od pojedinaca koji ne biraju sredstva.

STOP UGRIZU

Podijelite članak