Monah gradi crkvu kraj šehidskog spomen-obilježja, a u selu nema nijednog pravoslavca

Monah gradi crkvu kraj šehidskog spomen-obilježja, a u selu nema nijednog pravoslavca

Građani Mjesne zajednice Osatica u opštini Srebrenica uputili su danas pismo Uredu visokog predstavnika (OHR), Delegaciji EU u BiH, američkoj i britanskoj ambasadi u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Srbiji, Mitropoliji dabrobosanskoj, Rijasetu Islamske zajednice u BiH i Općini Srebrenica, u kojem informiraju ove institucije o aktivnostima monaha Luke Babića koji je počeo gradnju pravoslavne crkve u bošnjačkom selu Kragljivoda.

U svom pismu navode:

“Mjesna zajednica Osatica je prije rata imala tridesetak sela u kojima je živjelo više od šest hiljada stanovnika. Nažalost, nakon rata danas ovdje živi samo nekoliko stotina Bošnjaka koji i dalje uvažavaju odnose sa našim vjekovnim komšijama Srbima, a želimo da tako i ostane.

Uz pomoć entitetskih institucija i načelnika opstine Mladena Grujicica, Luka Babić je zatražio i (pod nepoznatim okolnostima) dobio u posjed nekadašni objekat “Pošta Srpske” u mjestu Kragljivoda, koji rekonstruiše u pravoslavnu crkvu.

Objekat se nalazi pored bošnjačkog šehidskog spomen obilježja Kraglivoda i pedesetak metara od kuće bošnjačke porodice Nukić.

Ovim proglasom upoznajemo javnost, državne i entitetske institucije, Srpsku pravoslavnu crkvu načelnika opštine O ovim, po sigurnost opasnim, aktivnostima koje ovaj sveštenik provodi u našem mjestu. Nemamo nista protiv gradnje vjerskih objekata, ali se protivimo gradnji crkve u mjestu gdje nema niti jednog pravoslavnog viernika.

Namjera Luke Babića je narušavanje naših dobrih odnosa, a što je pokazao 6. januara na Badnji dan, kada je na ovoj lokaciji držao liturgiju, uz puštanje nacionalističkih pjesama i cjelodnevnu pucanjavu. Zbog toga ćemo podnijeti i krivičnu prijavu, jer je i policija (koja je došla po našoj
prijavi) svjedočila događaju, ali ništa nije poduzela”, naveli su u pismu.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica