Portal 072info

MONSTRUOZNI DANSKI ZAKON: Ubijaju ”agresivne” pse, na crnoj listi i šarplaninac!

slika (4)

Svijet je zgrožen odlukom danskih vlasti da nemilice ubija pse 13 navodno opasnih rasa. Ugroženo je više od 400.000 životinja.

Odluka danskih vlasti da naredi eutanaziju 13, prema njihovom mišljenju, opasnih rasa pasa zgrozila je svijet. Psi će biti ubijeni iako su zdravi i dobroćudni!

Na crnoj listi su pitbul terijer, američki stafordski terijer, brazilski mastif, argentinska doga, američki buldog, boerboel, kangal, srednjoazijski, kavkaski i južnoruski ovčar, šarplaninac, tosa inu i tornjak. Protiv zakona su ustali Kinezi, Argentinci, Kanađani, Mađari, Srbi, ali i Hrvati.

Hrvati se nadaju da će sa liste skinuti planinskog psa tornjaka, koji uopšte nije agresivan, i niko ne zna kako se našao na crnoj danskoj listi. Isti je slučaj i sa šarplanincem, koji je poznat kao vjeran i odan saputnik. Peticiju je dosad potpisalo više od 44.700 ljudi. Nedostaje još nešto više od 5000 potpisa.

U opasnosti je više od 400.000 pasa, poručuju aktivisti za zaštitu životinja. Danske vlasti su zakon donijele 2010. godine i od tada su eutanazirali 1.800 zdravih pasa. Među njima je bio i dobroćudni Fido. Nakon što se izgubio, vlasnica je policiji rekla da je Fido mješanac američkog staforda. Zdravog psa su uspavali 15. marta 2013.

Peticiju možete potpisati na change.org.

Ovo je već druga kontraverzna odluka danske vlade. Prije nekoliko godina predstavili su skandaloznu strategiju, kojom do 2030. godine žele potpuno iskorijeniti Daunov sindrom iz društva. Trudnice imaju besplatni pregled u ranoj fazi trudnoće i ukoliko se utvrdi da fetus ima Daunov sindrom, ženama se omogućava da pobace.

Izvor: 24sata.hr

Podijelite članak