Monstruozno: Pojačali muziku, pa tukli dječaka do smrti

Monstruozno: Pojačali muziku, pa tukli dječaka do smrti
Livno: Najviše žalbi u vezi s radom sudova

Salem Arnautović (28), Ena Lipa (25), Emir Lipa (57) i Munira Lipa (61) su se pred sutkinjom Kantonalnog suda u Sarajevu Adisom Zahiragić izjasnili da nisu krivi za ubistvo i zlostavljanje četvorogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira.

Monstruozno ubistvo četvorogodišnjeg dječaka, koje je zgrozilo javnost, dogodilo se 25. februara u sarajevskom naselju Hadžići, a otkriveno je nakon što je dječaka sa smrtonosnim povredama u hadžićki Dom zdravlja dovezao djed Emir Lipa. Zbog sumnje da se radi o nasilnoj smrti, policija je tada uhapsila sve članove porodice Lipa, a potom i Arnautovića.

Obdukcijom je utvrđeno da je dječak preminuo od posljedica udaraca tupim predmetom u glavu, ali i nešto još strašnije: pronađeni su tragovi koji su ukazivali na to da je dječak i ranije bio fizički zlostavljan.

Prvooptuženi Salem Arnautović se nije želio izjasniti o krivnji zbog toga što mu još nije dodijeljen drugi branilac. Naime, Arnautović je tražio da ga zastupa Indira Karović umjesto Aleksandra Majkalovića, koji je ovaj slučaj dobio još u februaru po službenoj dužnosti. I sam advokat Majkalović složio se da ne zastupa više Arnautovića, jer mu nije ukazao povjerenje. Nakon ovog sutkinja je odlučila da će se Sud u ovom slučaju ponašati kao da se izjasnio da nije kriv, te da su za to stečeni svi zakonski uvjeti jer je njegov branilac prisutan.

Ovo će, prema mišljenju javnosti, biti jedno tegobno suđenje jer su u optužnici izneseni stravični detalji o zlostavljanju i smrti dječaka Smaje.

Kobnog 25. februara, kada je mali Smajo ubijen, majka i očuh su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a zatim su u više navrata stisnutim pesnicama i kaišem sa metalnom kopčom udarali Smaju po svim dijelovima tijela, te mu rukama pritiskali glavu i tijelo o pod. Arnautović je, prema navodima optužnice, šakama udarao dječaka u prsa, od čega je mališan glavom i tijelom udario o tvrdu podlogu zida i poda, te počeo povraćati i izvršio veliku nuždu. Ena je tada ponovo kaišem udarila dijete u glavu, a Arnautović ga je nastavio udarati šakama u prsa od čega je četvorogodišnjak, trpeći fizičke i psihičke bolove velikog intenziteta, izgubio svijest. Majka je zatim iz kuhinje donijela kašiku vode i polila Smaju, dok mu je očuh kašikom otvorio usta. Dječak je počeo da krklja i povraća, nakon čega je ponovo izgubio svijest. Udarci, koje su majka i očuh tog dana zadali četvorogodišnjaku, rezultirali su, pored mnogobrojnih težih i lakših povreda, krvarenjem u mozgu, što je dovelo do smrti djeteta, navodi se u optužnici.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE