Monstruozno: Pojačali muziku, pa tukli dječaka do smrti

Livno: Najviše žalbi u vezi s radom sudova
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Salem Arnautović (28), Ena Lipa (25), Emir Lipa (57) i Munira Lipa (61) su se pred sutkinjom Kantonalnog suda u Sarajevu Adisom Zahiragić izjasnili da nisu krivi za ubistvo i zlostavljanje četvorogodišnjeg dječaka Smaje Ćesira.

Monstruozno ubistvo četvorogodišnjeg dječaka, koje je zgrozilo javnost, dogodilo se 25. februara u sarajevskom naselju Hadžići, a otkriveno je nakon što je dječaka sa smrtonosnim povredama u hadžićki Dom zdravlja dovezao djed Emir Lipa. Zbog sumnje da se radi o nasilnoj smrti, policija je tada uhapsila sve članove porodice Lipa, a potom i Arnautovića.

Obdukcijom je utvrđeno da je dječak preminuo od posljedica udaraca tupim predmetom u glavu, ali i nešto još strašnije: pronađeni su tragovi koji su ukazivali na to da je dječak i ranije bio fizički zlostavljan.

ČITAJ JOŠ:  Tešanjski privrednici ohrabruju mlade da upisuju deficitarna zanimanja

Prvooptuženi Salem Arnautović se nije želio izjasniti o krivnji zbog toga što mu još nije dodijeljen drugi branilac. Naime, Arnautović je tražio da ga zastupa Indira Karović umjesto Aleksandra Majkalovića, koji je ovaj slučaj dobio još u februaru po službenoj dužnosti. I sam advokat Majkalović složio se da ne zastupa više Arnautovića, jer mu nije ukazao povjerenje. Nakon ovog sutkinja je odlučila da će se Sud u ovom slučaju ponašati kao da se izjasnio da nije kriv, te da su za to stečeni svi zakonski uvjeti jer je njegov branilac prisutan.

ČITAJ JOŠ:  Firma iz BiH ispoštovali 81 radnika: Svima po 1.080 KM

Ovo će, prema mišljenju javnosti, biti jedno tegobno suđenje jer su u optužnici izneseni stravični detalji o zlostavljanju i smrti dječaka Smaje.

Kobnog 25. februara, kada je mali Smajo ubijen, majka i očuh su pojačali muziku na tranzistoru u sobi, a zatim su u više navrata stisnutim pesnicama i kaišem sa metalnom kopčom udarali Smaju po svim dijelovima tijela, te mu rukama pritiskali glavu i tijelo o pod. Arnautović je, prema navodima optužnice, šakama udarao dječaka u prsa, od čega je mališan glavom i tijelom udario o tvrdu podlogu zida i poda, te počeo povraćati i izvršio veliku nuždu. Ena je tada ponovo kaišem udarila dijete u glavu, a Arnautović ga je nastavio udarati šakama u prsa od čega je četvorogodišnjak, trpeći fizičke i psihičke bolove velikog intenziteta, izgubio svijest. Majka je zatim iz kuhinje donijela kašiku vode i polila Smaju, dok mu je očuh kašikom otvorio usta. Dječak je počeo da krklja i povraća, nakon čega je ponovo izgubio svijest. Udarci, koje su majka i očuh tog dana zadali četvorogodišnjaku, rezultirali su, pored mnogobrojnih težih i lakših povreda, krvarenjem u mozgu, što je dovelo do smrti djeteta, navodi se u optužnici.

ČITAJ JOŠ:  Zašto napuštam Bosnu i Hercegovinu?
GODISNJICA
MARKETING