Moratorij za kredite u BiH: Ko će biti oslobođen plaćanja rate?

Podijelite vijest

Dosta informacija govorilo je o tome da će se uvesti moratorij na plaćanje kreditnih rata za sva fizička i pravna lica u BiH

U moru informacija koje su se pojavile, nije najjasnije ko i kada će morati, odnosno neće morati plaćati kreditne obaveze. U nekoliko saopštenja i obraćanja od strane Vlade Federacije BiH, ali i Udruženja banaka u BiH, nikada nije jasno definisano po kojim će principima funkcionisati vraćanje kreditnih anuiteta.

Prema saznanjima Oslobođenja, moratorij se neće odnositi na fizička i pravna lica, koja su zaposlena, odnosno mogu da obavljaju registrovanu djelatnost. U praksi to znači da svi oni koji rade i normalno obavljaju svoje radne zadatke, neće dobiti mogućnost odlaganja plaćanja kreditnih rata.

Moratorij će se uvesti za ljude koji ostanu bez primanja, odnosno bez zaposlenja i njima će prema prijedlogu biti stavljen moratorij, u trajanju od najmanje tri mjeseca, u zavisnosti od toga do kada će trajati cjelokupna situacija oko koronavirusa. Vodit će se računa i o ljudima kojima će biti umanjena primanja, te će za takav slučaj biti osmišljen modus, kako i na koji način im umanjiti kreditne rate.

Ostaje da se vidi kada će sve oko moratorija postati zvanično i kako će i na koji način građani moći aplicirati za odgodu rata.


Podijelite vijest