More će potopiti više od hiljadu američkih gradova

iluBoston, Miami, New York i ostalih 1700 američkih gradova suočeni su s većim rizikom zbog dizanja razine oceana i mora nego što se prije procjenjivalo.

U novoj studiji objavljenoj u "Proceedings of the National Academy of Sciences" znanstvenici tvrde da će najmanje 316 američkih gradova potopiti more, ako se zagađenje okoliša nastavi tempom kao do sada. Ovim procesom ugroženo je još 1400 gradova u SAD-u.

Stotine američkih gradova više ne može pobjeći od budućnosti "pod vodom"

U izvješću nije navedena procjena kada će ti gradovi biti poplavljeni, ali navode da će ocean prekriti velike dijelove Kalifornije, Floride, Louisiane, New Yorka, Sjeverne Karoline i Teksasa. Procjena je da bi čak 25 posto površine tih država moglo biti potopljeno ako se zagađenje nastavi kao do sada.

Ako se zagađenje zraka drastično smanji u budućnosti, povišenje razine mora moglo bi se smanjiti sa 7 na dva metra do 2100 godine.

Ako sutra potpuno zaustavimo emisije štetnih plinova, Fort Lauderdale, Miami Gardens, Hoboken i New Jersey svejedno će se naći pod vodom – kazao je znanstvenik Benjamin Strauss te je dodao da stotine američkih gradova više ne može pobjeći od budućnosti "pod vodom", ali i da broj tih gradova ubrzano raste.

– Kako nastavljamo emitirati ugljični dioksid u atmosferu, tako sve više gradova čeka ''vodena'' budućnost – objasnio je Strauss.

 

vecernji.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE