Moskvom maršira 11 hiljada vojnika, da li Putin ide na Krim?

Podijelite vijest

Vladimir Putin mogao bi kasnije otići na Krim, prvi puta od pripojenja tog ukrajinskog poluotoka Rusiji u martu, kako bi prisustvovao vojnoj paradi. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i kancelarka Angela Merkel upozorili su ruskog predsjednika da to ne čini.

Velikom vojnom paradom na moskovskom Crvenom trgu obilježen je u petak dan kapitulacije nacističke Njemačke i kraja Drugog svjetskog rta, što je ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio da naglasi snagu ruskog domoljublja.

Na paradi koju je uživo prenosilo više ruskih televizija, sudjelovalo je oko 11.000 vojnika, 151 vojno vozilo, te 68 zrakoplova i helikoptera.

Parada je, kako pišu strani mediji, prije svega bila namijenjena iskazivanju obnovljene moći ruske vojske pod Putinovim vodstvom, koja je bila u rasulu nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Nakon što je ministar obrane Sergej Šojgu obavio smotru postrojenih pripadnika vojske, Putin se obratio nazočnim vojnicima i veteranima Drugog svjetskog rata. Pozdravio je trijumf ruskog patriotizma, rekavši da se 9. maja slavi “snaga domoljublja”, te da je to proslava na kojoj “na poseban način osjećamo što znači biti lojalan domovini, te koliko je važno braniti svoje interese”.