Mostar: Brnabić večeras otvara Šantićeve večeri poezije, stiže i izložba iz Putinove biblioteke

brnabic
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posjetit će danas Hercegovinu i u Mostaru otvoriti 102. Šantićeve večeri poezije koji će se u organizaciji SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i SPKUD ”Gusle” održati od 4. do 16. oktobra.

Kako je najavila Vlada Republike Srbije premijerka Brnabić će posjet Hercegovini započeti sastankom s gradonačelnikom Nevesinja Milenkom Avdalovićem u 9.50 sati u zgradi Općine Nevesinje.

Nakon sastanka, prema najavi, Brnabić će u 10.30 sati posjetiti zgradu Muzičke škole ”Sveti Roman Melod” i Narodne biblioteke Nevesinje, a potom Osnovnu školu ”Risto Proroković” i vrtić ”Sveta Evgenija Carica Milica” gdje su planirane izjave za medije.

U nastavku posjete predsjednica Vlade Srbije će u 12.15 sati obići crkvu Vaskrsenja Hristovog i spomen kosturnicu u Prebilovcima, dok će u 13.30 sati posjetiti Manastir Žitomslić i Muzej Žitomislić, a potom se susresti sa gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem.

Predsjednica Vlade Srbije će sa mostarskim gradonačelnikom prema najavi u 15.10 sati obići Stari grad i Stari most u Mostaru, dok će u 16.00 sati posjetiti Sabornu crkvu Svete Trojice i Prosvjetinu školu, gdje su planirane izjave za medije.

Kod spomenika Aleksi Šantiću u 17 sati održat će se parastos i polaganje vijenaca, a u 18 sati premijerka Brnabić otvorit će 102. Šantićeve večeri poezije u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

Predsjednica mostarskog Gradskog odbora SPKD “Prosvjeta” Sanja Bjelica Šagovnović ističe da su “Šantićeve večeri poezije” pjesnička manifestacija sa najdužom tradicijom u regionu.

“To je manifestacija kojom čuvamo sjećanje na lik i djelo našeg velikog pjesnika Alekse Šantića, koji je postavio temelje savremene kulture u Mostaru i opjevao svoj grad na najljepši mogući način. Manifestacija kao i svake godine do sada ima regionalni, odnosno međunarodni karaktera jer dolaze književnici i umjetnici iz zemalja regiona”, kazala je Šagovnović.

Predsjednik SPKUD-a “Gusle” Radislav Tubić ističe kako je manifestacije izašla iz lokalnog okvira na nivo BiH, pa čak i međunarodni.

“Kroz sama imena koja učestvuju na manifestaciji i imena koja posjećuju manifestaciju iz društvenog i političkog života, vidi se da smo na dobrom putu da ova manifestacija, ne samo opstane nego postane jedna od evropski značajnih manifestacija”, kazao je Tubić.

Istaknuo je kako manifestacija nije ograničena samo na pjesnički dio kojim se Aleksa Šantić primarno bavio, nego i ono čime se bavio u ostalim sferama svoga života, a to su razne umjetnosti od kompozicija do pozorišta.

Uz bogat i raznolik program, na ovogodišnjim Šantićevim večerima, uz ostalo, bit će otvorena i izložba “grof Sava Vladislavić” u Muzeju manastira Žitomislić posredstvom Ambasade Ruske Federacije u BiH, koja je iz predsjedničke biblioteke predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina ustupljena Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Podsjetimo da je prošle godine Šantićeve večeri poeziju u Mostaru otvorila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, a godinu prije toga manifestaciju je otvorenom proglasio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pod čijim se pokroviteljstvom i održala.