MOSTAR: Doktor je uzeo 300 KM od mog muža i tek onda došao u porođajnu salu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Marija P. (26) iz Mostara prilikom rađanja drugog djeteta na mostarskoj ginekologiji  na Bijelom Brijegu doživjela je jako neugodno iskustvo koje je odlučila podijeliti sa našim čitateljima.

Naime, ova mlada majka je svoju drugu bebu prenijela devet dana i po uputama ljekara  trebala je češće raditi CTG i provjeru plodne vode. Dolazeći na preglede i u komunikaciji sa osobljem bolnice dobila je informaciju da postoji običaj da se doktoru koji porodi ženu treba dati novac, kao i osoblju koje se zadesi na smjeni, ukoliko želi da je “pripaze”.

Sedamnaest dana prije termina poroda jedan doktor koji je bio dežurni nagovarao je da je on porodi uz pomoć indukcije, te da bebu “deložiraju” prije vremena. Nakon toga, sestra koja se tu zadesila i koja joj je prikopčavala CTG joj je rekla “Ma hoće da on uzme pare”.

Odlučila je da sačeka redovan termin poroda i da dijete rodi prirodnim putem, međutim,kako je prenijela i kako joj je plodna voda bila malo zamućena, doktori su odlučili da joj daju indukciju i da pokrenu porod. 

Babice, kao i sestrice koje su bile pored nje na porodu su, kako kaže bile jako ljubazne i pristupačne, čak i više nego što je očekivala. Jedna od njih joj je masirala leđa, tepala joj i bodrila je kako će uskoro sve biti gotovo. 

Međutim, doktor nikako nije dolazio, izuzev jednom da vidi koliko je otvorena. S obzirom da je lično poznavala jednu od sestara ona joj je rekla da “bi najbolje bilo da njezin muž “uleti” nešto doktoru i da je riješi što prije” . Tako je i bilo, muž je našao doktora, dao mu 300 KM, nakon čega je doktor otišao u salu i porodio je.

Kasnije je saznala da je muž i sestrama dao 100 KM da popiju kafu, koje su novac uzele bez problema.

Kako navodi naša sagovornica, nije problem u samo jednom doktoru, kojeg ne želi da imenuje jer bi se sigurno osvetio na neki način, već u uhodanom sistemu i načinu na koji  se porađaju žene u mostarskoj bolnici i kako su nametnuli običaj da im narod daje novac iako primaju plaću za svoj posao.

Novi.ba

GODISNJICA
MARKETING