AUTOR: H.D.
DATUM: stu 4, 2021 @ 19:30
KATEGORIJA: Izdvojeno / Lifestyle / Zabava
FIXGEHALT

CNN je nedavno predstavio listu najljepših malih gradova Evrope, a u konkurenciji se našao i Mostar, koji je predstavljen kroz Stari most kao jednu od najpoznatijih znamenitosti Balkana, ali i kao jedan od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture.

NER FIT

Kako piše CNN, mali gradovi na kontinentu osvajaju svojom prekrasnom arhitekturom i velikim dijelom kulture koju ćete naći u velikim gradovima, ali uz manje gužve.

Spisak najljepših malih gradova, na kojem se našao i Mostar, obuhvata destinacije poput skromnih ribarskih gradova ili srednjovjekovnih utvrđenja na vrhovima planina.

“Stari most, koji su izgradile Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture”, piše CNN.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Istakli su da je most jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, pomenuli tradicionalne skokove, kao i činjenicu da je Mostar danas stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.

“Most su u novembru 1993. godine srušile hrvatske snage tokom balkanskih ratova. Rekonstruisani most izgrađen je 2004. godine, a danas je Mostar omiljena destinacija u Bosni i Hercegovini i popularan kao jednodnevni izlet iz Dubrovnika u susjednoj Hrvatskoj”, navodi se dalje u tekstu.

Pored Mostara, na listi se našao i jedan grad iz Hrvatske – Korčula, s istoimenog otoka, za koji su napisali: “Grad svjetske klase, s blistavo bijelim ulicama i zgradama isklesanim od lokalnog kamena, vodom gotovo svuda unaokolo i prekrasnim zgradama koje su ostavili Mlečani, koji su ovdje vladali stoljećima.”

Tu je i Giethoorn u Holandiji, koji zovu nizozemskom Venecijom, uz bezbroj vodenih kanala, ali i znatno manje turista.

Izdvojili su i portugalski Guimaraes, koji je proglašen prvom prijestolnicom zemlje u 12. vijeku, a njegovo srednjovjekovno jezgro ostalo je uglavnom netaknuto.

Na listi su se našli i Roscoff u Francuskoj, Anghiari i Mazara del Vallo u Italiji, Nafplio u Grčkoj, njemački Dinkelsbühl, irski Kenmare, kao i Piran u Sloveniji.

LIDER