radiceva ulica
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Trećeg dana održavanja “Festivala u Centru” u Radićevoj ulici, u organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo, nastupile su mažoretkinje iz Mostara te članovi Duvačkog orkestra iz Zenice koji su svojim nastupom uljepšali ulični festival.

FIXGEHALT

Njima su se također pridružili mladi glumci sa svojim performansom u kojem su utjelovili historijske ličnosti iz austrougarskog i turskog perioda ovog grada. U znak sjećanja na događaj koji je u historiji poznat pod nazivom “Sarajevski atentat” u Radićevoj ulici mladi glumci su utjelovili Franza Ferdinanda, Sophie Chotek, Gavrila Principa

Na kraju ovog uličnog performansa mladi su pokazali svoje umijeće u Breakdancu, koji se kao specifični i jedinstven ples s velikim brojem elemenata snage i kondicije 70-ih godina prošlog stoljeća u Bronxu (New York), kao jedan od elemenata hip hop kulture. Jučerašnji kulturno- umjetnički performans je izazvao veliku pažnju sugrađana, saopćila je Općina Centar.

Duvački orkestar Zenica je jedan od najstarijih orkestara u Bosni i Hercegovini. Osnovan je davne 1926. godine, tako da ove godine proslavlja 95 godina postojanja i rada. Pored raznih nastupa na manifestacijama u svome gradu, orkestar cesto nastupa i na karnevalima po zapadnoj Evropi. Orkestar broji 25 aktivnih mladih članova, od kojih je većina muzički obrazovana kroz srednju muzičku školu i muzičku akademiju.

LIDER

Mostarske mažoretkinje, živi suvenir grada na Neretvi, osnovane su 1995 godine. Najstariji su mažoret tim u Bosni i Hercegovini, začetnice mažoret plesa u BIH te osvajačice brojnih priznanja i medalja kako na državnom tako i europskom nivou. Trenutno su i državne prvakinje u seniorskoj kategoriji. Mostarske mažoretkinje su nezaobilazne sudionice na svim najvećim kulturnim, protokolarnim, sportskim i društvenim događajima kako u gradu Mostaru tako i u BiH.