Motociklisti počeli divljati, saobraćajci spremni za lov

Sa prvim danima lijepog vremena na našim cestama ponovo su se pojavili motociklisti, a u posljednjih nekoliko dana saobraćajci su zabilježili povećan broj teških saobraćajnih nesreća.

Bučna jurnjava i česti slalomi između automobila česta su slika na sarajevskim saobraćajnicama. No, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo naglašavaju da su i saobraćajci na motociklima krenuli u lov… Prvenstveno obraćaju pažnju na divljačku vožnju te na one koji ne nose kacige i drugu zakonom propisanu opremu. Ipak, oni ne mogu pokriti svaki kutak grada pa su nesreće neminovine, ali se, kako kažu, trude da ih svedu na minimum.

Pljušte apeli

Iz MUP-a i ove sezone pljušte apeli na motocikliste da se pridržavaju saobraćajnih propisa, a sve radi njihove i sigurnosti drugih učesnika u prometu.

Nažalost, ljubitelji dvotočkaša nerijetko u proljeće neoprezno prelaze prve kilometre, što govori da policijska upozorenja ne piju vode. To potvrđuje podatak da su ove godine smrtno stradala trojica motociklista, dok su petorica teško povrijeđena na bh. cestama.

Ponašanje pojedinaca često pokazuje da oni samo žele biti primijećeni na ulici, ne shvatajući kakvu prijetnju predstavljaju za sve ostale aktere u saobraćaju.

Elvedin Muratspahić, zamjenik komandira Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, tvrdi da je najveća odgovornost na motociklistima. Sudeći prema njegovim riječima, ove sezone neće biti oprosta za one koji se ne budu pridržavali saobraćajnih propisa.

– Kao i svake godine, dešavaju se nesreće sa motociklistima. Srećom, od Nove godine nije bilo smrtno stradalih, već samo onih koji su završili sa povredama i lomovima. Upozoravamo sve motocikliste da nose adekvatnu opremu, da koriste kacige i smanje brzinu. Posebno skrećemo pažnju da ne voze, odnosno da se ne zavlače između automobila – upozorava Muratspahić.

Naglašava da će se pravljenje buke na ulici kažnjavati sa 400 maraka, a posebno će biti rigorozne mjere za motocikliste višestruke počinioce saobraćajnih prekršaja.

untitled-1

Muratspahić: Strogo će se kažnjavati

Oduzimanje motocikala

– Od sredine marta počeli smo s kontrolama. Još ima hladnog vremena, ali neke ni to neće spriječiti da motociklom izađu na ulicu. Treba pričekati da se ulice očiste od pijeska. Nažalost, neki motociklisti ne obraćaju pažnju na to. Čim sunce progrije, izlaze na cestu. Naglašavam da ćemo oduzimati motocikle uz saglasnog Suda. Ta će procedura trajati nekoliko mjeseci i, dok prekršilac vrati nazad svoje vozilo, sezona će proći – pojašnjava Muratspahić.

Nema popuštanja

Muratspahić kaže da su MUP-ovi motociklisti već izašli na ulice, ali im varljivo vrijeme ne dozvoljava da to čine svakog dana. Tada ih mijenjaju sarajevske  saobraćajne patrole.

– Odgovorit ćemo svakom zadatku. Još jednom upozoravamo motocikliste da se pridržavaju propisa, jer će biti novčano kažnjeni i neće biti pardona i popuštanja nikome – zaključio je naš sagovornik.

Avaz.ba