Mozak mijenja sjećanja iz prošlosti

Mozak mijenja sjećanja iz prošlosti

Sweet-dreams-Baby-sweety-babies-9050042-800-534Sva istraživanja su pokazala da je san neophodan, ali san nam pomaže i da ne zaboravljamo stvari, on je čuvar naših sjećanja. Stručnjaci tvrde da pamtimo stvari koje su nam emotivno potresle ili ispunile i koje su nam značajne. Dok spavamo stvara se neka vrsta “bek-apa” onoga što se događalo. Da li ste znali da tokom života mijenjamo svoja sjećanja?!

Naime, tim istraživača došao je do zaključka da su događaji iz prošlosti “arhivirani” u mozgu kao mali filmovi, a mozak ima tendenciju da te filmove premotava u glavi. Međutim, poslije pet godina, mozak mijenja filmove, odnosno prilagođava ih! Zato, čak i ako smo potpuno ubjeđeni da se nekog događaja dobro sjećamo, ako prođe pet ili više godina, to sjećanje uopšte ne mora biti vjerodostojno.

Na to kako ćemo mijenjati sjećanje utiče sadašnjost, odnosno ono što se trenutno dogodilo, ali i događaji iz prošlosti koji su se dogodili u međuvremenu. Praktično to bi izgledalo ovako – sjećate se nekog vjenčanja ili okupljanja od prije deset godina na kojem ste bili sa tada bliskom prijateljicom, sa kojom ste u međuvremenu prestali da razgovarate. U sadašnjem trenutku vaše sjećanje prilično će da se razlikuje od sjećanja koje ste formirali neposredno poslije tog događaja, jer se promijenio i odnos sa prijateljicom. Mozak je sklon da sjećanja prilagođava sadašnjem trenutku i okolnostima. Vrlo često se i događa da stapamo sjećanja, odnosno da dva različita događaja spajamo u jedan. To se događa zbog tendencije mozga da “sabija” podatke, odnosno da obezbjedi veći kapacitet memorije. Sa druge strane, mozak nekada i “popunjava” praznine u sjećanju, odnosno izmišlja događaje koji bi kompletirao sliku.

U percepciji čovjeka to će izgledati potpuno stvarno, odnosno bit će ubjeđen da je sjećanje autentično. Zato, ne vjerujte mnogo vašim sjećanjima, jer su ona mješavina vaše prošlosti, sadašnjosti, nadanja, želja, pa i trenutnog psihičkog stanja…

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS