“Mozak od kokica”: Ovisnost koja uništava vaše zdravlje

“Mozak od kokica”: Ovisnost koja uništava vaše zdravlje

Koliko puta vam se dogodi da se osjećate umorno bez vidljivog razloga, frustrirano, slabo motivisano, rastreseno i nesklono dugoj i intenzivnoj koncentraciji.

Razlozi za ovo stanje mogu biti višestruki, ali postoji zajednički imenitelj u svačijem životu, koji igra temeljnu ulogu u ubijanju pažnje: zavisnost od tehnologije.

Pametni telefoni, tableti, video igrice, društvene mreže i platforme za streaming djeluju na mozak podstičući otpuštanje dopamina (hormona dobrog osjećaja) i pokrećući mehanizme zavisnosti slične onima koji su povezani s alkoholom i drogama, piše Novi list.

U praksi, kada vidite neki smiješni video na TikToku ili Instagramu, vaš mozak ispušta dopamin u tijelo, koje postaje zavisno od njega i traži sve više i više.

Zbog toga je tako teško odvojiti se od svog pametnog telefona i na kraju gubite sate svog vremena uvučeni u aplikacije i društvene mreže, a da toga niste ni svjesni.

Osim što predstavlja ogroman gubitak vremena kada biste mogli da radite nešto produktivnije, zavisnost od tehnologije uništava vašu sposobnost koncentracije i pažnje na ponavljajuće i dosadne zadatke.

Mozak, neprestano bombardiran videima, svjetlima, bojama, “elektronskim multitasking” obavještenjima, više nije u stanju da bude zainteresiran za spori tempo stvarnog života koji se odvija offline.

Drugim riječima, toliko smo zavisni od tehnologije (jer ona generiše oslobađanje dopamina) da ne možemo da osjećamo interes za naš svakodnevni život, koji ne garantuje uvijek oslobađanje dopamina.

Um brzo skače s jedne stvari na drugu, s dosadnog zadatka na objave na društvenim mrežama i smiješne videozapise, baš poput zrna kukuruza od kojih se prave kokice.

Zbog toga se u naučnoj literaturi ovaj obrazac ponašanja definiše kao “mozak od kokica”.

Prvu definiciju ovog stanja dao je u studiji objavljenoj 2011. godine Dejvid Levi (David Levy), istraživač na UW iSchool.

“Mozak od kokica” može značajno da utiče ne samo na vašu sposobnost koncentracije i pažnje, već i na uspješnost u učenju ili na poslu – a očito vas tjera da gubite puno više vremena nego što je potrebno za obavljanje jedne aktivnosti.

Ovo stanje također ima negativna dejstva na društvene interakcije, strpljenje, nivo tjeskobe i sveukupno mentalno i fizičko blagostanje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS

POVEZANE OBJAVE