Mozartov hor dječaka iz Beča u decembru u Sarajevu i Mostaru

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

1471173_642329709123299_153109551_n

Svijetom poznati, Mozartov hor dječaka iz Beča, jedan zasigurno već godinama jedan od najboljih horova takve vrste u svijetu, koji ima jako dugu tradiciju.

Pomenuti hor, za koji mora znati svako, nastupit će na božićnim koncertima u Mostaru i Sarajevu, a u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Dakle, i ovaj veliki hor, sa čuvenim Bečkim dječacima, posjetit će Bosnu i Hercegovinu, pa će tako u Mostaru koncert biti održan u nedjelju, 15. decembra i to u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača, a u glavnom gradu naše zemlje, Sarajevu dan kasnije, 16. decembra u Narodnom pozorištu.

„Jako smo sretni što možemo ponovno gledati i slušati ovaj zbor. Oni su 2007. godine također nastupali na ‘Napretkovom svečanom božićnom koncertu’ u Sarajevu. I tada je koncert bio u Narodnom pozorištu i dvorana je bila premala da bi primila sve zainteresirane. Prihod od ovih koncerata namijenjen je Napretkovom fondu za stipendiranje ‘Ivo Andrić – Vladimir Prelog’. Zato smo uvjereni da će i za koncert u Mostaru i Sarajevu biti veliki interes. Bez imalo dvojbe ovo će biti jedan od najvećih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini u ovoj godini“, naglasili su iz Napretka.

Dirigent ovog poznatog hora Peter Lang istakao je kako se svi u horu vesele ovim koncertima jer se sjećaju onog posljednjeg iz Sarajeva. „Mi smo već krenuli intenzivno s probama jer želimo publici prirediti pravu muzičku poslasticu. Koncert će biti sastavljen od dva dijela. Prvi dio činit će klasične skladbe, pjesme i djela, uglavnom Mozartove, a potom ćemo izvoditi adventske i božićne pjesme iz cijeloga svijeta. Priređujemo i malo iznenađenje, ali neka to ostane tajna“, rekao je Lang.

Mozartov hor dječaka iz Beča (Mozart Knabenchore Wien) je osnovan davne 1956. godine prof. Erich Schwarzbauer i jako brzo je postao prepoznatljiv, poznat širom svijeta i to ne samo na bečkoj sceni već i šire. Ovaj spektakularni hor broji 30 dječaka različitog uzrasta koji višeglasnim pjevanjem izvode raznolik repertoar.

Više o ovome možete pronaći na Facebook stranici koncerta:

https://www.facebook.com/pages/Mozartov-zbor-dje%C4%8Daka-iz-Be%C4%8Da-u-Mostaru-i-Sarajevu/604432176246386