Moždani udar češće pogađa žene

Moždani udar češće pogađa žene

0775007.48

Žene svih godina imaju veći rizik da dobiju moždani udar od muškaraca i trebalo bi redovno da kontrolišu arterijski pritisak.

To su saopštili naučnici u najnovijoj studiji objavljenoj u medicinskog časopisu “Strouk” (Stroke).

“Žene imaju više rizičnih faktora za dobijanje moždanog udara, a to su migrene, dijabetes, depresija i srčana aritmija”, izjavila je Šeril Bašnel, profesorka neurologije u medicinskom centru Vejk Forest u Sjevernoj Karolini.

Naučnici su naveli da je moždani udar treći uzrok smrti kod žena, poslije srčanih oboljenja i raka, a peti uzrok smrti kod muškarca.

U studiji se ističe neophodnost redovnog mjerenja krvnog i srčanog pritiska posebno kod mladih žena, prije nego što počnu da koriste kotraceptivne tablete i postanu trudne.

Naučnici su naveli da su simptomi moždanog udara kod žena isti kao kod muškarca, ali su ponekad skriveni, pa se ne mogu odmah uočiti. Poznati simptomi su utrnulost tijela, posebno jedne strane, teškoće u govoru i razumijevanju, a problem je i to što žene imaju simptome u ublaženoj formi, a što ne umanjuje rizik.

Moždani udar označava prestanak funkcionisanja određenih grupa moždanih ćelija i nastaje usljed nedostatka kiseonika. Nedostatak kiseonika se javlja kao posljedica poremećaja krvotoka usljed začepljenja krvnih sudova ili njihovog prskanja i izliva krvi u moždano tkivo.

Ta bolest zahtijeva hitnu intervenciju, jer može da izazove trajno oštećenje moždanih fukcija i da bude fatalna.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE