Može li koronavirus preživjeti u vašoj kosi i koliko dugo?

Dosadašnje studije nisu jednoznačno utvrdile može li koronavirus doista preživjeti u vašoj kosi i koliko dugo. No, s obzirom na to da se virus može zadržati i na nekim drugim površinama, postoji mogućnost da se može zadržati na kosi nekoliko sati ili čak nekoliko dana. To ne znači da morate kosu pratiti svaki put kad se vratite iz grada.

Studija objavljena u časopisu The Lancet otkrila je da covid-19 može preživjeti na odjeći jedan dan, a na nehrđajućem čeliku i plastiti četiri dana.

Prema riječima stručnjaka, ovo vas ne treba zabrinjavati sve dok se pridržavate ostalih epidemioloških mjera koje uključuju nošenje maski i držanje fizičke distance. Čak i ako netko kihne u vašu kosu, šanse za infekciju su izuzetno male iz razloga što rijetko dodirujemo kosu. Prema tome, u tom slučaju kontakt s virusom je manji.

Međutim, neke druge stvari mogu vas učiniti ranjivijima na virus. Primjerice, ako stalno dodirujete javne površine, a ne oprete odmah ruke, možete se izložiti riziku od zaraze ako kontaminiranim rukama dodirujete kosu. Kada ste vani, pokušavajte ne dodirivati kosu. Ako ste došli u kontakt s virusom i nakon toga ste dirali kosu, postoji mogućnost da virusne čestice koje su dospjele na vaše ruke prenesete i na kosu.

Podaci koji su trenutno dostupni ukazuju na to da je šansa za zarazu koronavirusom putem kose izuzetno mala, piše Times of India. No, i dalje se trebate pridržavati propisanih preventivnih mjera, što znači da trebate nositi maske, držati fizičku distancu i redovito prati ruke kako biste zaštitili sebe i svoje bližnje.

IZVORN1
Prethodni članakNove informacije o zdravstvenom biltenu Jusufa Nurkića
Sljedeći članakNIJE MU ODOLJELA! Sanja Kužet zaplesala sa zgodnim kandidatom!